Programul „Cornul și laptele” analizat de către Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenţei va extinde analiza de pe piaţa laptelui privind o posibilă trucare a licitaţiilor din cadrul programului „Cornul şi laptele”, a declarat ieri preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, prezent la o conferinţă de profil.

Sigla-CC„Analizăm licitaţiile organizate de autorităţile din Harghita şi Giurgiu în perioada 2010 – 2012, dar vom extinde analiza. Ne uităm şi la alte contracte la fel de suspecte precum cele de la Giurgiu”, a completat Chiriţoiu.

În septembrie 2011, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la patru companii producătoare de lactate, participante la procedura de achiziţie publică organizată de Consiliul Judeţean Giurgiu pentru atribuirea contractelor de furnizare produse lactate pentru elevi şi preşcolari. Cele patru companii la care s-au desfăşurat inspecţiile sunt: Dorna (Suceava), Albalact (Alba), Lacta (Giurgiu) şi Simultan (Făget Timiş).

Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenţei, inspecţiile inopinate au avut loc în cadrul investigaţiei declanşate de Consiliul Concurenţei privind o posibilă înţelegere între cele patru companii de a participa cu oferte trucate la licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Giurgiu în data de 2 septembrie 2010. Valoarea totală a contractelor, încheiate cu cele patru companii pentru perioada 2010 – 2014, este de 17,9 milioane lei (aproximativ 4,2 milioane euro).

„Suspectăm că ar exista o înţelegere între companiile inspectate de a participa cu oferte formale la licitaţie. În acest fel, contractele au fost adjudecate prin rotaţie, fiecare dintre cele patru companii câştigând cel puţin un contract. În domeniul achiziţiilor publice, concurenţa se manifestă în momentul participării la licitaţii. De aceea, este foarte important să depistăm şi să corectăm disfuncţionalităţile din acest domeniu, astfel încât în final să avem o cheltuire eficientă a fondurilor publice”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

De asemenea, în iulie 2013, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind posibila încălcare a Legii Concurenţei de către Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL) şi de către membrii acesteia, ce vizează posibile înţelegeri pe piaţa colectării, procesării şi comercializării laptelui şi produselor lactate.

Cu această ocazie, s-au efectuat inspecţii inopinate la APRIL şi la 14 membri ai asociaţiei, ridicându-se documente şi informaţii relevante în desfăşurarea investigaţiei.

Companiile care au fost inspectate sunt: Albalact, Covalact, Danone PDPA, Frieslandcampina, Almera Internaţional, Dorna Lactate, Hochland România, Lactate Natura, Napolact, Lactag, Lacto-Solomonescu, Teletext, Unicarm, Unilact Transilvania.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra lor de afaceri. Însă, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Sursa: AGERPRES

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG. Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,099 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Analize » Programul „Cornul și laptele” analizat de către Consiliul Concurenței
Explorează subiecte similare:

Spune-ți părerea

  1. […] Concurenţei a anunţat azi, 12 februarie 2014, printr-un comunicat oficial, că a extins investigaţia privind posibila trucare a unor licitatii pentru atribuirea contractelor de “furnizare produse […]

    Răspunde
  2. […] Concurenţei a anunţat azi, 12 februarie 2014, printr-un comunicat oficial, că a extins investigaţia privind posibila trucare a unor licitatii pentru atribuirea contractelor de “furnizare produse […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: