Peste 200 de fermieri din regiunea de sud a ţării livrează, începând cu luna iunie, legume proaspete pentru hipermarketurile din România sub brandul „Dor de gust”, în jur de 10.000 de tone din peste 35 sortimente de legume şi zarzavaturi urmând să fie livrate în acest an în marile lanţuri de retail.
Programul lansat sub denumirea „Dor de gust” este o iniţiativă a Asociaţiei Cultivatorilor de Legume, cu sprijinul Organizaţiei Interprofesionale PRODCOM Legume-Fructe şi a Centrului de Comunicare al Fermierilor din România. Această iniţiativă este susţinută de Grupul Agricover care va asigura platforma operaţională a programului, oferind suportul logistic, tehnic, financiar şi de management al riscului.
Kaufland, Auchan, Cora şi Selgros sunt primele mari hipermarketuri care au dorit să comercializeze legumele proaspete din program, iar iniţiatorii au declarat că doresc să fie prezenţi în cât mai multe supermarketuri până la toamnă.
„Ne-am propus să livrăm în acest an 10.000 tone din peste 35 sortimente de legume şi zarzavaturi. Evident că ne dorim mai mult, dar totul depinde de calitate, sezonalitate şi de cererea din retail. În prezent, comenzile cu supermarketurile sunt la nivel de săptămână, iar livrarea la o zi sau la două zile în funcţie de cerinţa supermarketurilor. Deocamdată avem încheiate contracte cu patru hipermarketuri care au dorit să comercializeze legumele proaspete prin acest program, dar mai suntem în discuţii cu încă trei.
Interesul nostru este ca preţul final negociat în numele fermierilor cu supermarketurile să ajungă maxim la el. Din preţul final practic la fermieri ajunge 95-98%, iar la noi doar câteva procente legate de costuri logistice şi de ambalare. Evident acest lucru însemna la consumator un preţ mai mic, iar la fermieri un preţ mai mare. Ne-a interesat ca toate părţile din acest lanţ să aibă de câştigat”, a afirmat, marţi, Robert Arsene, director general al Grupului Agricover, cel care va asigura platforma operaţională a programului.
În ceea ce priveşte preţurile cu care vor putea fi cumpărate legumele româneşti, şeful Agricover a subliniat că acestea vor fi date de cerere şi ofertă.
„Marfa românească ajunge în supermarketuri în condiţiile în care simultan acestea au şi contracte din import, dar mai depinde şi de anul agricol. De asemenea, în acest an nu a existat o planificare şi o coordonare şi ne-am trezit, de exemplu, că s-au produs dovlecei de trei ori mai mult decât ceea ce se cere. Evident că în aceste condiţii preţul scade. Noi negociem preţurile şi cantităţile cu supermarketurile, însă fermierul îşi ia banii în aceeaşi zi sau a doua zi după ce livrează de la liderul zonal, iar noi de la supermarket la termenul stabilit”, a spus Arsene.
Directorul general al Grupului Agricover nu a dorit să precizeze cât a investit în acest program, însă a afirmat că estimează o cifră de afaceri de 10-12 milioane de euro pe acest segment, fără a genera şi marjă de profit.
„Cifra de afaceri pentru 2014, fără a genera marjă de profit este de 10-12 milioane de euro, iar ţinta este să acoperim costurile. Este un procent mic faţă de rulajul grupului Agricover care are 280 de milioane de euro anual. Importantă este formarea lanţului tehnologic pentru că ulterior să avem şi alte acţiuni cu fermierii.
În acest moment am dedicat doi specialişti Agricover care au făcut o mapare a culturilor pe zone, lucrează cu planificare comercială astfel încât cunoscând dinamica consumului şi nevoile supermarketurilor pe fiecare sortiment vom porni cu recomandarea seminţelor, tehnologiilor de cultură, momentul de cultivare şi de recoltare astfel încât să existe o prelungire a sezonului de recoltare”, a adăugat Arsene.
Pentru 2015, şeful Agricover vizează dublarea numărului de fermieri şi a suprafeţei incluse în program de la 8.000 de hectare în acest an la 15.000 anul viitor.
„Estimăm că vom lucra, în 2015, cu 400 de fermieri, iar suprafaţa să crească cu 50-60%, undeva la 15.000 de hectare. Ca producţie, dacă anul acesta avem de pe cele 8.000 de hectare în jur de 50.000 de tone, estimăm anul viitor 100.000 de tone de legume. Ne gândim şi la export, însă trebuie să avem o producţie predictibilă la un standard de calitate. Este o etapă care trebuie pregătită cu foarte mare atenţie”, a adăugat şeful Agricover.
Legumele româneşti care îşi vor face loc pentru prima oară pe rafturile marilor reţele de retail sunt produse în ferme din cele mai renumite bazine legumicole ale României: Vidra, Izbiceni, Dracea, Nuci, Lunguleţu, Gheorghe Doja, Măriuţa.
Legumele sunt crescute pe pamânt, în câmp sau sere, iar tot procesul de producţie este trecut printr-un control strict al calităţii prin analize fizico-chimice şi fişe de cultură. Odată ajunse la maturitate, produsele sunt culese şi transportate în locaţiile de depozitare, unde sunt atent selectate, calibrate şi ambalate.
Prospeţimea va fi garantată prin timpul de livrare rapid de maximum 24 de ore de la fermă la raftul hipermarketului. Fiecare lădiţă cu numele „Dor de Gust” este etichetată cu zona şi numele fermei, apoi paletizată, pentru a asigura trasabilitatea. Consumatorii vor avea astfel certitudinea că produsele sunt româneşti, de calitate, şi vor şti chiar şi din ce fermă provin.
Sursa: Agerpres
În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG. Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

„D-le Daniel Constantin,
Cale spre piata (Route to Market)? Franta evita intermediarii, in Romania sunt incurajati?”
https://www.linkedin.com/today/post/article/20140625061239-22732687-dl-ule-ponta-strategie-agrara-franta-nu-este-in-ue