Next_Capitall

Raport piața de bere 2016 – berea rămâne un stimul al economiei României

Piaţa de bere din România a rămas constantă, din punct de vedere al producţiei dar şi al consumului, în 2016, a anunţat azi conducerea Asociaţiei Berarii României formată din Shachar Shaine, preşedinte al Asociaţiei si președintele companiei United Romanian Breweries Bereprod (URBB) şi Julia Leferman care ocupă din luna ianuarie 2017 funcţia de director general Asociația Berarii României.

bere

Astfel, anul trecut, volumul pieţei de bere din România s-a menţinut la acelaşi nivel cu cel din 2015, la o valoare de 15,8 milioane de hectolitri, în contextul în care si piaţa de bere europeană are aceeaşi tendinţă de stabilitate.

Consumul de 80 de litri de bere pe cap de locuitor s-a menţinut şi el constant, plasând piaţa din România pe locul 7 în Europa la consum.

Lipsa presiunii fiscale şi predictibilitatea fiscală de care sectorul berii a beneficiat pe parcursul anului trecut a permis ca piaţa berii – una extrem de concurenţială – să evolueze în mod natural şi să contribuie la economia naţională.

Rezultatele anului 2016 reprezintă o evoluție firească pentru o piață concurențială, așa cum este piața berii. Contextul fiscal stabil a fost cel care a permis pieței berii să evolueze în mod natural, în lipsa unor factori de presiune care să-i condiționeze trendul., a declarat Shachar Shaine, Președinte Asociația Berarii României.

Producția de bere rămâne unul dintre factorii importanți în generarea creșterii economice la nivelul întregii țări, în special datorită caracterului său național: peste 97% din berea consumată în România este produsă local, iar peste 70% din materiile prime agricole folosite pentru producerea berii provin chiar din România. Ca o consecință imediată a acestui fapt, la nivelul întregii țări, sectorul berii generează, direct și indirect, peste 85.000 locuri de muncă.

“Chiar și în condițiile în care volumul pieței în 2016 s-a menținut la nivelul anului anterior, un lucru este cert: industria berii deține toate atuurile pentru a rămâne un element cheie al evoluției pozitive a economiei locale. Agricultura României este unul dintre sectoarele asupra căruia producția de bere își pune în mod vizibil amprenta pozitivă. Astfel, datorită faptului că 70% din ingredientele berii provin din România, peste 10.000 de români au un loc de muncă în agricultură.”, a adăugat Julia Leferman, Director general Asociația Berarii României

Piaţa de bere din România, în 2016, în cifre:

 • 15,8 milioane de hectolitri în volum
 • consumul anual de bere in Romania a fost de 80 de litri pe cap de locuitor, acelaşi cu cel din 2015
 • România – locul 7 în Europa la consum pe cap de locuitor
 • industria berii generează peste 500 de milioane de euro anual la bugetul de stat, direct și prin activități conexe
 • 0% evaziune fiscală
 • din punct de vedere ambalaj, peste 57% din berea produsa este la pet
 • 97% din total bere se produce in România, doar 3% e import
 • 70% dintre ingredientele folosite la producerea berii provin din agricultura României
 • industria berii generează 85.000 de locuri de muncă direct şi indirect
 • peste 860 de milioane de euro valoare adaugată
 • valoarea investițiilor în 2016 s-a ridicat la 69,7 milioane euro, în creștere cu 14.2 milioane euro față de 2015.

Membrii Asociației Berarii României sunt importanți producători de bere din România: BERGENBIER SA, HEINEKEN România, UNITED ROMANIAN BREWERIES BEREPROD, URSUS BREWERIES și MARTENS, alături de microberăria CLINICA DE BERE. Împreună, cei șase producători furnizează peste 80% din cantitatea de bere consumată în România. Totodată, din Asociație fac parte și reprezentanți ai producătorilor de materii prime: SOUFFLET MALT ROMANIA și  ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR DE HAMEI.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din Retail & FMCG – retailul alimentar şi industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,075 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Analize » Raport piața de bere 2016 – berea rămâne un stimul al economiei României
Explorează subiecte similare:

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: