Reducerea TVA la alimente va mări puterea de cumpărare a românilor cu 4 – 15%

Reducerea TVA la alimente va mări puterea de cumpărare a fiecărui român cu procente cuprinse între 4 şi 15%, a declarat azi, 7 aprilie 2015, consilierul premierului pe probleme macroeconomice, Cristian Socol.

FMCG prod“Ne permitem să reducem TVA la 9% mai repede decât era preconizat, ca urmare a creşterii economice, reducerii risipei în cheltuielile publice şi încasării mai multor venituri la buget din îmbunătăţirea colectării şi reducerii evaziunii. Vom continua cu reducerea TVA general la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, respectând astfel toate angajamentele luate în Programul de Guvernare”, a spus Socol.

Credit Foto: shutterstock.com

Acesta consideră că reducerea TVA la 9% pentru toate alimentele şi măsura privind reducerea preţului la medicamente de la 1 iunie vor avea un impact direct şi indirect asupra a 50% din coşul de consum al unei familii obişnuite.

Mai mult, măsura decisă azi va conduce şi la reducerea evaziunii fiscale “ştiindu-se că evaziunea la carne este estimată la 30-40% din piaţă, iar la legume fructe la 50-60% din piaţă”.

Premierul Victor Ponta a anunţat scăderea TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentaţie publică, începând de la 1 iunie anul acesta.

“În urma discuţiilor pe care le-am avut şi cu Ministerul de Finanţe, evident presiunea Ministerului Agriculturii, cu Banca Naţională, cu FMI, cu Comisia Europeană, am luat decizia, şi astăzi vom aproba ordonanţa de urgenţă prin care, de la 1 iunie, toate, absolut toate alimentele, nu doar cele cinci alimente de bază, absolut toate produsele agro-alimentare din România vor avea o cotă de TVA de 9%. Şi toate băuturile nealcoolice”, a spus Ponta, la începutul şedinţei de guvern.

Sursa: Agerpres

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG. Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

2performant.com

Un comentariu la „Reducerea TVA la alimente va mări puterea de cumpărare a românilor cu 4 – 15%”

  1. Pingback: Cele mai importante evenimente din 2015, în piața de retail & FMCG din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *