Consiliul European a adoptat un nou regulament pentru producția de produse bio

Consiliul European a adoptat pe 22 mai 2018 noi reguli europene în legătură cu producția de produse bio și cu etichetarea acestora. Pe scurt, consumatorii care cumpără produse ce conțin logo-ul european pot fi siguri că vor primi aceeași calitate în întreaga Uniune Europeană.

bioNoul regulament încurajează dezvoltarea sustenabilă a produselor bio din Uniunea Europeană și are ca obiectiv garantarea competiției corecte pentru fermieri și operatori, prevenirea fraudei și a practicilor necinstite și îmbunătățirea încrederii consumatorilor în produsele bio.

Credit foto: Shutterstock

Agricultura ecologică s-a dublat în ultimii 10 ani și este încă în creștere. Mulțumită regulamentului adoptat, sectorul bio va continua să prospere și consumatorii pot avea încredere că produsele bio pe care le cumpără sunt de cea mai înaltă calitate.”, a declarat Rumen Porodzanov, Ministrul Agriculturii din Bulgaria.

Regulamentul vechi, care acoperea producția bio, era inegal în Uniunea Europeană, având în vederea că includea o gamă largă de practici și excepții diferite. Mai mult, principiul echivalenței aplicabil produselor organice de import a creat situația în care standarde diferite se aplicau unor producători diferiți din aceeași țară.

De aceea, o nouă legislație era necesară pentru un sector în creștere rapidă cu reguli clare și stabile și care să permită producătorilor să fie într-o concurență corectă, independent de faptul că produsele sunt din Uniunea Europeană ori dintr-o țară terță. De asemenea, mulțumită noului regulament, consumatorii care cumpără produse ce conțin logo-ul european pot fi siguri că vor primi aceeași calitate în întreaga Uniune Europeană.

De la 1 ianuarie 2021, regulamentul va fi simplificat și armonizat prin eliminarea unor excepții și derogări, sistemul de control va fi mai consolidat datorită măsurilor de precauție, producătorii din țările terțe vor trebui să se conformeze la același set de reguli, domeniul de aplicare al noilor norme va fi extins pentru a acoperi o listă mai largă de produse, certificarea va fi mai ușoară pentru fermierii mici și se va reduce riscul de contaminare accidentală cu pesticide.

Întregul conținut al site-ului www.retail-FMCG.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din Retail & FMCG – retailul alimentar şi industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

2performant.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *