România începe să redevină un jucător important pe piața agricolă

România începe să redevină acel jucător important pe piaţa agricolă, în condiţiile în care, anul trecut, a ocupat primul loc în Europa la producţia de floarea soarelui, locul doi la porumb, iar la grâu a fost pe locul şase, a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

daniel-constantin„Agricultura s-a dezvoltat foarte mult în ultimul timp şi cred că România începe să devină acel jucător important pe piaţa agricolă. Vedem că producţia de floarea soarelui a fost pe primul loc în Europa în 2013, producţia de porumb pe locul doi, iar la grâu am ocupat locul şase în rândul statelor membre. Şi cifrele privind balanţa comercială sunt pozitive pe anul 2013, când, pentru prima dată după 20 de ani, am exportat mai mult decât am importat. Şi pe primele două luni din 2014 trendul continuă. Am exportat cu 200 de milioane de euro mai mult în primele două luni decât în lunile similare din 2013”, a spus Constantin.

Acesta a precizat că, în momentul de faţă, sunt foarte importante investiţiile în agricultură, dar şi plata subvenţiilor la timp pentru agricultori, lucru care s-a realizat în ultimii ani, în condiţiile în care, anual, au intrat trei miliarde de euro în conturile agricultorilor.

„Obligaţia noastră acum este să investim foarte mult în ceea ce înseamnă sectorul de irigaţii şi să plătim subvenţiile la timp. Mii de de fermieri şi-au primit subvenţiile la timp dincolo de volumul important al acestora, şi anume aproape 3 miliarde de euro an de an. Dar cred că cea mai mare realizare este că reuşim să dăm banii la timp înainte de campania de primăvară. Agricultura redevine importantă şi pe sectorul propriu-zis şi pe sectorul de industrie alimentară”, a adăugat ministrul Agriculturii.

România a reuşit în 2013, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, să înregistreze un excedent de peste 300 de milioane de euro în comerţul cu produse agroalimentare, faţă de un deficit de aproape 800 de milioane de euro în 2012.

Anul trecut, România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de peste 5,098 miliarde de euro, cu 1,183 miliarde de euro mai mult faţă de anul precedent (plus 30,2%), şi a încheiat anul cu un plus de aproape 325 milioane de euro la balanţa comercială pe acest segment.

În ianuarie 2014, exporturile au fost în valoare totală de 360,8 milioane de euro, plus 44% (circa 109,3 milioane de euro), faţă de aceeaşi perioadă din 2013, ‘vedetele’ începutului de an fiind porumbul şi grâul.

Sursa: Agerpres

retail-FMCG

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG. Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,037 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » FMCG » Producatori » România începe să redevină un jucător important pe piața agricolă

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: