Românii consumă, în medie, o jumătate de ceașcă de cafea pe zi

„Vânzările de cafea au crescut cu aproximativ 15-20% în perioada Paştelui, comparativ cu aceeaşi perioadă a lunii trecute, însă, în ceea ce priveşte consumul zilnic, România se situează în coada clasamentului, cu o jumătate de ceaşcă de cafea pe zi pe cap de locuitor,” a declarat preşedintele Asociaţiei Române a Cafelei (ARC), Marius Meleşteu.

coffee„Consumul de ceşti de cafea pe cap de locuitor în România se situează pe locul 30 la nivel mondial, cu 0,5 ceşti pe zi, în fruntea clasamentului aflându-se Olanda cu 2,4 ceşti pe zi, Finlanda cu 1,8 ceşti pe zi şi Suedia cu 1,3 ceşti pe zi. Pentru 2015, sperăm că piaţa cafelei va avea o uşoară tendinţă ascendentă”, a menţionat Meleşteu.

Credit Foto: shutterstock.com

Preşedintele Asociaţiei Române a Cafelei estimează că în perioada sărbătorilor Pascale vânzările de cafea au crescut cu aproximativ 15 – 20% faţă de aceeaşi perioadă a lunii trecute.

„Pe piaţa din România s-a impus cafeaua arabica, la fel ca şi în ţările din Uniunea Europeană. Cafeaua prăjită deţine cea mai mare cotă de piaţă, în timp ce specialităţile de cafea au înregistrat scăderi în ultimii ani. Loialitatea faţă de brand a fost şi a rămas foarte puternică. Pachetul de cafea de 500 grame este cel mai vândut în România, 67% dintre români consumând cafea preparată la ibric, iar 33% cafea espresso şi la filtru”, a mai spus Marius Meleşteu.

Acesta a precizat că, deşi nu este un produs de lux, în România încă se mai aplică acciza la produsele de cafea, „unul din factorii care contribuie la menţinerea consumului de cafea pe cap de locuitor la o cotă atât de redusă, faţă de celelalte ţări din Uniunea Europeană şi din lume”.

„În majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, cafeaua nu este un produs accizat, fiind considerat un produs alimentar. Asociaţia Română a Cafelei consideră benefică luarea unei măsuri menite să elimine acciza la produsele din cafea, ceea ce va contribui la reducerea comerţului transfrontalier, a evaziunii fiscale şi, cel mai important, la creşterea accesibilităţii consumatorului român la acest produs alimentar. Cafeaua verde importată suportă în 2015 o acciză de 153 euro pe tonă, cafeaua prăjită de 225 euro/tonă, în timp ce la cafeaua solubilă acciza este de 900 de euro pe tonă”, a adăugat preşedintele Asociaţiei Române a Cafelei.

Acesta a mai spus că, în România, consumul de cafea este încă scăzut faţă de multe alte ţări din lume, de numai 2,3 kilograme pe cap de locuitor pe an. „În Austria, consumul de cafea este de 7,96 kilograme pe cap de locuitor, iar în Germania de 6,95 kilograme. Şi în estul Europei, consumul este mai mare decât la noi în ţară: în Polonia, consumul anual pe cap de locuitor este de 3,19 kilograme, iar în Bulgaria este de 2,9 kilograme”, a mai spus Marius Meleşteu.

Sursa: Agerpres

 În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG. Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,034 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Analize » Românii consumă, în medie, o jumătate de ceașcă de cafea pe zi
Explorează subiecte similare:

Spune-ți părerea

  1. […] Românii consumă, în medie, o jumătate de ceașcă de cafea pe zi […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: