S-a lansat „Cramele din România”, o carte ce conține informații despre cele 143 de crame din România

Industria vinului din România, structurată pe cele opt mari regiuni vitivinicole, a fost ”surprinsă” în premieră în cartea „Cramele din România”, o lucrare complexă, finanţată de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului din România, la care s-a muncit mai mult de un an şi care cuprinde informaţii detaliate despre 143 de crame din ţara noastră.

IMG-9447„Cartea a fost tipărită deocamdată în doar câteva sute de exemplare, dar va fi disponibilă şi publicului larg în reţeaua de librării din România. Este o premieră această lucrare, iar în perioada imediat următoare lucrăm la versiunea în limba engleza, care va fi mult mai elaborată, astfel încât să putem promova în România ceea ce a reuşit această industrie din fondurile proprietarilor, dar şi cu ajutorul fondurilor europene.

Industria vinului şi cramele din România s-au dezvoltat foarte mult în ultimul timp şi de aceea cred că românii trebuie să cunoască aceste lucruri. Cartea nu cuprinde doar obiective de producere a vinului ci şi obiective turistice. Intenţionez să fac un tur la mai multe crame din România, mai ales că despre multe chiar nu ştiam, pentru că trebuie să vorbim mai mult despre această industrie atât la nivel naţional, cât şi internaţional”, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la lansarea volumului „Cramele din România”.

Acesta a precizat că, în ultimul timp, a crescut foarte mult calitatea producţiei autohtone de vin, dar şi exporturile către ţări din afara Uniunii Europene, mai ales în China şi SUA, fondurile europene alocate sectorului contribuind cu succes pe segmentul calităţii.

Din cauza ploilor, 2014 nu a fost un an foarte bun din punct de vedere al producţiei de vin, dar, comparativ cu perioada de declin de după 1990, producţia este în creştere. Mă bucur că au crescut foarte mult soiurile autohtone, o creştere cu 40%, iar la creşterea calităţii au contribuit şi fondurile europene alocate sectorului. Am avut 210 milioane de euro bani atraşi în totalitate în perioada 2007-2013, iar pentru 2014-2020 aceste fonduri au crescut la 250 milioane de euro, adică în jur de 47 de milioane de euro anual”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Potrivit sursei citate, investiţiile realizate în ultimii ani în sectorul vitivinicol se văd şi pe partea de exporturi, care au crescut semnificativ în ultimii ani.

„Vom participa şi anul acesta la târguri internaţionale de profil, mai ales pe piaţa din China, care este importantă pentru noi şi care a cunoscut o creştere în ultimul an. Exportăm acum şi în afara Uniunii Europene, în China şi SUA, deşi principalii parteneri rămân ţările din Uniune, respectiv Marea Britanie, Germania, Olanda. Am înţeles şi mă bucur că şi în restaurante din Franţa anumite vinuri româneşti sunt în competiţie cu vinurile franţuzeşti sau cu cele din Italia”, a mai adăugat ministrul.

Acesta a menţionat că toate informaţiile din această lucrare au fost adunate în circa un an de zile, unii producători fiind reticenţi în a furniza informaţii despre suprafeţe sau producţii pentru că „se gândeau că le vom introduce într-o bază de date pentru impozitare”.

„Pasul următor este să construim un drum al vinului, nu poate doar statul să o facă, dar pot ONG-urile sau chiar producătorii să deruleze astfel de programe, pentru că sunt bune din punct de vedere al vânzărilor, dar şi turistic”, a arătat şeful MADR.

Finanţatorul lucrării – Oficiul Naţional al Viei şi Vinului din România – se află în subordinea Ministerului Agriculturii, lucrarea fiind redactată de Cătălin Dan Boboc, preşedintele Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, de Cătălin Păduraru şi Daniela Păcuraru, critici de vin şi iniţiatorii concursului International Wine Contest Bucharest.

Datele publicate de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIVV) arată că producţia de vin a României a scăzut cu 20% în 2014, până la 4,093 milioane hectolitri, de la 5,113 milioane hectolitri, în 2013, dar, cu toate acestea, România ocupă în continuare locul 12 în topul celor mai mari producători mondiali de vin.

În Uniunea Europeană, România se află pe locul 5 din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu viţă de vie, după Italia, Spania, Franţa şi Portugalia, şi pe locul 6 la producţia de vinuri.

Anul trecut, România a exportat 10.513 tone de vin, în valoare de 19,4 milioane de euro, în timp ce importurile au fost de 34.157 de tone şi pentru ele s-au cheltuit 36 de milioane de euro.

Sursa: Agerpres.ro

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Depositphotos

2 comentarii la „S-a lansat „Cramele din România”, o carte ce conține informații despre cele 143 de crame din România”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *