Salamul de Sibiu, promovat la Bruxelles de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Salamul de Sibiu, care a obținut la începutul anului înregistrarea ca Indicație Geografică Protejată (IGP) la nivelul UE, a fost promovat la Bruxelles, alături de alte produse românești de calitate.

SibiuLa evenimentele de promovare a produselor alimentare românești, care au avut loc la sediul Reprezentanței Permanente a României, în intervalul 15-18 iulie, au fost prezenți Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Luminița Teodora Odobescu, Ambasador, și reprezentanți ai Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu.

Evenimentele organizate la Bruxelles, la care au participat peste 200 de persoane, au avut ca scop promovarea produselor românești în rândul omologilor din Reprezentanțele Permanente și din Comisia Europeană, precum și în rândul românilor din instituțiile europene.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) sprijină Reprezentanța Permanentă a României la Bruxelles prin punerea la dispoziţie a experţilor care vor asigura prezentarea de produse alimentare reprezentative și de vinuri, alături de materiale promoționale de la companiile producătoare care doresc să se implice în acest demers. Produsele noastre sunt de o calitate foarte bună şi trebuie să le facem cunoscute. Totodată, doresc să îi îndemn pe cât mai mulţi să identifice şi alte produse pentru care să aplice în vederea obţinerii protecţiei la nivel european”, a declarat ministrul Achim Irimescu.

Țara noastră are o tradiție culinară bogată, iar Salamul de Sibiu este una dintre <<mândriile>> noastre, pe care vrem să o facem cunoscută la nivel european și mondial. Suntem onorați că putem duce mai departe traditia facerii Salamului de Sibiu de peste 100 de ani, așa cum am primit-o, din generație în generație. Salutăm implicarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în efortul de susținere a produselor alimentare românești de calitate”, a declarat Carmen Gavrilescu, președinte al Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu și Marketing Manager al Agricola Bacău.

O traditie veche de mai bine de un secol

Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS) este o structură susținută de președinții celor cinci companii membre, iar conducerea organizației este reprezentată prin Carmen Gavrilescu, în calitate de președinte, și de Sorin Minea, președinte Angst, în calitate de vicepreședinte. Asocierea la APSS se realizează prin completarea unei cereri și prin parcurgerea procedurii, conform legislației în vigoare, condițiile de a deveni membru fiind deținerea unei fabrici (cu tehnologie adecvata realizarii produsului), realizarea produsului conform caietului de sarcini și apartenența la arealul geografic format din județele Bacău, Brașov, Călărași, Covasna, Ilfov, Prahova, Sibiu și din Municipiul București.

Gustul specific al Salamului de Sibiu este rezultatul unei rețete vechi, de peste 100 de ani  și se datorează ingredientelor atent selecționate, de la carnea și slănina folosite, la condiment, și fumului utilizat provenit din  lemnul  de esență tare din pădurile României, dar mai ales celor care se formează în cursul fermentației, din glucide, proteine sau lipide. Aroma inconfundabilă a Salamului de Sibiu este, de asemenea, rezultatul  perioadei îndelungate de uscare și maturare.

Dincolo de aceste aspecte de diferențiere, în contextul indicației geografice protejate, specificitatea Salamului de Sibiu se bazează în special pe o metodă specifică de producție dată de priceperea producătorilor locali și pe gustul  produsului, datorat caracteristicilor unora dintre ingredientele auxiliare folosite în procesul de fabricație. Resursele umane își păstrează relevanța în procesul de fabricare a Salamului de Sibiu – multe dintre etapele de producție se efectuează manual, procesul de producție rămânând neschimbat decenii întregi.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,051 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » FMCG » Salamul de Sibiu, promovat la Bruxelles de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Explorează subiecte similare:

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: