Studiu privind veniturile și cheltuielile în România

Euromonitor International a publicat recent un interesant studiu legat de cheltuielile de consum şi venitul disponibil din România.

România este o ţară relativ săracă, iar creşterea veniturilor şi cheltuielile de consum au tendinţa de a fi moderate. Cu toate acestea, ţara are o mare clasă de mijloc aflată în expansiune, asupra căreia oamenii de marketing şi vânzări ar trebui să se concentreze. Deşi cheltuielie de consum s-au redus considerabil în 2009, se preconizează o creştere considerabilă a vânzărilor din sectoarele de sănătate şi de transporturi între 2009 şi 2020. Se observă discrepanţe majore între cheltuielile de consum din capitala Bucureşti plus marile oraşe şi mediul rural.

Piaţa din România se află în continuă expansiune. Conform Euromonitor International, venitul anual disponibil din România a fost de aproximativ 91,3 miliarde de dolari in 2009. Statul a înregistrat al patrulea cel mai mare venit disponibil dintre toate ţările Europei de Est, poziţionându-se după Rusia (743,6 miliarde de dolari), Polonia (266,3 miliarde de dolari) şi Cehia (103,2 miliarde de dolari). România a fost lovită puternic de către criza economică în 2008-2009: venitul anual disponibil pe cap de locuitor a scăzut cu 11,1% în termeni reali în 2009 faţă de 2008, în timp ce cheltuielile de consum pe cap de locuitor au scăzut cu 12,7%. Evoluţia pe termen lung este constrânsă de scăderea numărului de locuitori, precum şi de o populaţie care îmbătrâneşte rapid, la care se adaugă efectele unei creşteri economice greoaie.

Persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 şi 34 de ani, în principal tineri profesionişti, s-au bucurat de cele mai mari venituri medii brute în 2009. Capitala, Bucureşti, precum şi împrejurimile acesteia, au cunoscut cea mai puternică creştere a cheltuielilor de consum din întreaga ţară în 2009. Continuă să existe mari diferenţe sociale şi economice între mediul urban şi cel rural, unde locuiesc cei mai mulţi dintre români. În 2009, cele mai bogate 30% dintre gospodării erau responsabile pentru mai mult de jumătate din totalul cheltuielilor de consum pe haine şi încălţăminte, transport, comunicaţii, agrement şi recreere, educaţie, servicii hoteliere şi catering.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *