Tehnologia și rețelele sociale au un impact tot mai dramatic asupra dinamicii vieții de familie

Rezultatele unui nou raport global publicat astăzi de marca OREO şi Ipsos Public Affairs indică faptul că din România în Polonia şi din Portugalia în Venezuela, spiritul copilăriei este în pericol. Studiul arată că majoritatea părinţilor chestionaţi consideră că generaţiile de copii din ziua de azi cresc mai repede decât cele anterioare.

Copiii ar trebui să aibă mai mult timp pentru a fi ‘doar copii’, consideră 8 din 10 părinţi din România, dar acest lucru nu se întâmplă, în special din cauza presiunilor cotidiene. De fapt, 4 din 10 părinţi din întreaga lume spun că este mai uşor să programeze o întâlnire la serviciu decât să îşi facă timp pentru propriii lor copii.

Ideea că spiritul copilăriei este în pericol este adevărată nu doar pentru copii, ci şi pentru adulţi. Părinţii de pretutindeni tânjesc după acea voie bună care îi caracteriza pe când erau copii. De fapt, majoritatea părinţilor din toată lumea (59%), inclusiv 81% din România, spun că nu se distrează în fiecare zi şi 54% din toată lumea spun că trăiesc rar sentimente de bucurie, precum cele din copilărie. România prezintă cel mai ridicat procentaj în rândul tuturor părinţilor chestionaţi care spun că nu se distrează în fiecare zi.

“Raportul Global privind Spiritul Copilăriei,” realizat de Ipsos Public Affairs pentru OREO, a analizat spiritul copilăriei în întreaga lume pentru a înţelege dacă oamenii, atât cei tineri, cât şi cei în vârstă, mai pot să îşi facă timp să trăiască bucuria simplă de a fi copil.

“Timpul de calitate petrecut de mame alături de copiii lor asigură o legătură emoţională durabilă, deschidere şi comunicare. Însă, datorită faptului că jonglează în fiecare zi cu mai multe sarcini, în încercarea de a-şi îndeplini atât rolul tradiţional de stâlp al casei cât şi rolul modern de femeie independentă, mamele din România schimbă deseori timpul de calitate petrecut cu copiii lor pe câteva momente petrecute în aceeaşi cameră. De aceea, sperăm că rezultatele României din cadrul studiului global pe tema “Spiritul copilăriei în pericol” îi vor determina pe toţi părinţii să ia o pauză şi să îşi ofere o clipă de răgaz pentru a stabili o legătură de calitate cu propriii lor copii,” a declarat Svetlana Macrinici, Brand Coordinator Biscuiţi Kraft Foods România.

În mod interesant, deşi spiritul copilăriei în rândul părinţilor poate fi în scădere deoarece majoritatea acestora nu petrec timp distrându-se în fiecare zi, dorinţa lor de a-şi petrece timpul distrându-se cu copiii nu este în scădere. Trei din cinci părinţi (63%) la nivel global spun că timpul petrecut cu copiii distrându-se este mai important pentru ei decât era pentru părinţii lor când ei erau copii. Distracţia fără griji a devenit un lucru atât de rar pentru părinţi şi copiii lor încât este mai preţioasă decât aurul – la propriu. Peste jumătate dintre părinţii chestionaţi în ţări precum Mexic (54%), Peru (58%) şi India (77%) spun că ar da o parte din salariu pentru a avea parte de mai mult timp alături de copiii lor. Iar patru din cinci părinţi chestionaţi în România spun că distracţia în familie este „mai importantă ca orice.”

În pofida acestei dorinţe copleşitoare, 59% dintre adulţii la nivel global nu petrec momente de distracţie fără griji în fiecare zi.

Într-o lume 4G, aflată într-o permanentă mişcare, tehnologia şi reţelele sociale au un impact tot mai dramatic asupra dinamicii vieţii de familie. În timp ce 67% dintre părinţi, la nivel global şi în România, sunt de acord că tehnologia îi ajută să păstreze legătura cu familia, există şi un revers al medaliei. Când îşi petrec timpul în familie, aproape jumătate dintre părinţi (48%) la nivel global spun că atenţia le este distrasă de tehnologie, în timp ce în România numărul este mai mic, sub o treime (22%). Nici un grup nu resimte acest lucru mai mult decât părinţii care lucrează, peste jumătate (55%) la nivel global şi o treime (36%) în România, spunând că dispozitivele mobile (laptop, smartphone, tableta) fac să le fie mult mai uşor să fie conectaţi la problemele de serviciu în timp ce îşi petrec timpul cu familia acasă.

Pentru copiii din ziua de azi, care au crescut cu tehnologia, prezenţa acesteia influenţează modul în care îşi petrec timpul cu părinţii şi familiile. Mai puţin de un sfert dintre părinţi la nivel global (23%) şi în România (18%) comunică mai mult cu copiii lor prin intermediul tehnologiei decât personal. În economiile cu creştere rapidă precum China şi India, studiul arată că tehnologia joacă un rol semnificativ în viaţa de zi cu zi, numărul părinţilor ce comunică cu copii lor prin intermediul acesteia a crescut la peste 53%, respectiv, 42%.

Există însă speranţă în pofida presiunilor şi distragerilor care afectează în prezent timpul petrecut de familii împreună şi spiritul copilăriei. De fapt, 85% dintre părinţii din România spun că sunt hotărâţi să facă tot posibilul pentru a le permite copiilor lor să se bucure de copilărie, iar majoritatea (77%) declară că vor ei înşişi să fie la fel de lipsiţi de griji ca atunci când erau copii.

 Sondajul a fost realizat pe o durată de şase săptămâni în perioada noiembrie – decembrie 2011. Peste 7.000 de părinţi cu copii sub 18 ani au participat la studiu. Au fost realizate sondaje locale online sau interviuri faţă-în-faţă în 20 de ţări.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *