Telemeaua de Ibănești a devenit primul produs românesc cu denumire de origine protejată (DOP)

Telemeaua de Ibăneşti a devenit primul produs românesc inclus în registrul european al produselor cu ”denumire de origine protejată” (DOP), a anunţat azi Comisia Europeană.

TelemeaÎn Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicat Regulamentul de punere în aplicare 2016/365 al Comisiei ce prevede înregistrarea unei denumiri în Registrul denumirilor de origine protejate şi al indicaţiilor geografice protejate (Telemeaua de Ibăneşti – DOP).

Credit Foto: shutterstock.com

Regulamentul va intra în vigoare în a 20-a zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (începutul lunii aprilie).

În data de 15 martie 2015, Comisia Europeană a primit un act de opoziţie din partea Greciei în care se precizau următoarele aspecte: cuvântul ”Telemea”, care face parte din denumirea ”Telemea de Ibăneşti”, este aproape identic cu denumirea ”Telemes” care este utilizată în statul elen. ”Telemes” este o brânză albă în saramură, produsă la scară comercială în diferite zone din Grecia. Oficialii eleni susţin că înregistrarea denumirii ”Telemea de Ibăneşti” ar periclita existenţa unei denumiri parţial identice, şi anume ”Telemes”, precum şi existenţa unor produse care s-au aflat legal pe piaţa elenă cu cel puţin cinci ani înainte de data publicării cererii de înregistrare a denumirii ”Telemea de Ibăneşti”.

În urma consultărilor, România şi Grecia au fost de acord că protecţia denumirii ”Telemea de Ibăneşti” nu ar trebui să includă denumirea de sine stătătoare ”Telemea”, ci doar denumirea compusă ”Telemea de Ibăneşti” în ansamblul său.

Prin urmare, denumirea de origine ”Telemea de Ibăneşti” (DOP) ar trebui să fie protejată în ansamblul său, în timp ce termenul ”Telemea” poate continua să fie utilizat pentru etichetarea sau prezentarea pe teritoriul UE.

”Telemeaua de Ibăneşti” este o specialitate de brânză produsă din laptele obţinut de la vacile crescute în zona văii Gurghiului, sărată prin utilizarea saramurii provenită de la fântânile cu apă sărată din localitatea Orşova. Ea poate fi produsă doar în zona localităţilor Gurghiu, Hodac şi Ibăneşti din judeţul Mureş, care sunt parte a văii Gurghiului, locul unde metoda de producere a fost transmisă din generaţie în generaţie.

Se apropie Campionatul European de Fotbal – Televizoare peste aşteptări

Potrivit datelor MADR, la nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse tradiţionale, din care UE deţine 1.404. Cele mai multe produse protejate le deţine Italia (296), Franţa (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) şi Germania (96).

Azi, în marja lucrărilor Consiliului Uniunii Europene – Agricultură şi Pescuit, ministrul Achim Irimescu, a primit din partea comisarului european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, dovada înregistrării în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate pentru produsul Telemea de Ibăneşti.

Telemeaua de Ibăneşti este cel de-al treilea produs românesc de calitate

care a obţinut protecţia la nivelul Uniunii Europene, după ce, recent, şi „Salamul de Sibiu” a fost înregistrat la nivel euopean ca produs de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), iar în 2011 „Magiunul de Prune Topoloveni”.

Sursa: Agerpres.ro

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din Retail & FMCG – retailul alimentar şi industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 6,884 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » FMCG » Producatori » Telemeaua de Ibănești a devenit primul produs românesc cu denumire de origine protejată (DOP)

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: