Vanzari FMCG

1110309_per_cent_5FMCG provine din Fast Mover Consumer Goods si inseamna Bunuri de Larg Consum. Bunurile de larg consum sunt produsele cu rulaj mare de vanzari si preturi – relativ –  mici. Industria FMCG cuprinde zone de productie, distributie si vanzare din diverse categorii de produse. De la detergenti, cosmetice, menaj, sau produse de curatat pana la lactate, mezeluri, alimente de baza ( bacanie sau edible grocery ) , dulciuri, buturi racoritoare sau alcoolice. In linii mari cam tot ce gasiti in magazinele retail-ului modern sau traditional.

Care sunt canalele comerciale ale industriei FMCG ?

Intotdeauna exista un producator, fie ca este vorba de unul autohton, fie ca e vorba de unul extern. Pana sa ajunga la rafturile magazinelor, produsele trec printr-o intreaga retea comerciala de distributie:

1. Producatorul autohton isi distribuie singur marfa in retail-ul modern si prin intermediul distribuitorilor locali ( care acopera unul sau mai multe judete sau care au, chiar, distributie nationala ) catre retail-ul traditional sau catre canalul HORECA ( Hoteluri, Restaurante & Baruri si Catering ).

2. Producatorul extern exporta catre o societate comerciala din Romania, care devine astfel importator si furnizor al retail-ului modern, dar si al retail-ului traditional si HORECA, prin intermediul distribuitorilor.

De ce producatorii sau importatorii nu distribuie direct si comerciantilor traditionali sau clientilor HORECA ? Ratiunile sunt in primul rand de natura logistica, care implica costuri mari pentru distributie. Daca mai adaugam si costurile cu personalul, atunci se poate motiva usor aceasta decizie. Pe de alta parte marii retail-eri nu accepta ca si furnizori distribuitorii sau orice alti intermediari, ci numai producatorii autohtoni si importatorii autorizati in Romania, din motive de prim pret si continuitate in livrari ( aprovizionare ).

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,062 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Retail » Retail international » Vanzari FMCG

Spune-ți părerea

  1. […] la care m-am angajat era una din cele mai mari din industria FMCG si atunci, dar este si acum si mi-am dorit foarte mult job-ul de agent vanzari, postat de ei in […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: