Vanzarile de retail din Romania vor avea una dintre cele mai mari cresteri din Europa

Vanzarile de retail din Romania vor inregistra in urmatorii zece ani o crestere de 62%, una dintre cele mai mari din Europa, devansata doar de cea din Letonia (69%) si Lituania (65%), potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara King Sturge.

In Bulgaria, vanzarile de retail vor avansa cu 61%, iar in Estonia cu 60%.

Un aspect esential al redresarii pietei europene de retail va fi revenirea Europei Centrale si de Est (ECE), precum si a Europei de Sud-Est (ESE), la traiectoriile de crestere anterioare recesiunii mondiale, arata King Sturge.

Pietele mai putin mature precum Romania, Bulgaria si tarile baltice vor inregistra cresteri de peste 60% ale acestor vanzari. Pietele mai mari, precum Polonia, Cehia si Ungaria, vor avea cresteri care vor depasi 40% in următorul deceniu.

Aceste ritmuri de crestere, desi solide, vor fi mai putin explozive decat în intervalul 2000-2010 cand, in Romania de exemplu, a avut loc un avans de 123%.

Pentru 2010, King Sturge anticipeaza in Romania un declin al vanzarilor de retail de 3,8%, urmat de o crestere de 2,2% in 2011.

Pentru intervalul 2011-2020, compania anticipează un avans mediu anual de 5,2%.

In Bucuresti, Pitesti si Timisoara cresterea vanzrilor de retail din următorul deceniu va fi mai mare de 60%, iar in Iasi, Cluj-Napoca, Brasov si Braila va depasi 50%, se mai arata in raport.

Ritmul si amploarea redresarii investitiilor in spaţii de retail difera dramatic la nivelul Europei. Unele piete, in special din Europa Centrala si de Est, nu au avut inca o revenire notabila a investitiilor. In schimb, alte piete, in special cele occidentale, si-au revenit mai rapid, dar acum au probleme in mentinerea activitatilor.

Scaderea investitiilor de profil in regiunile ECE si ESE nu este irevocabila, iar activitatile se vor intensifica pe termen mediu (in urmatorii cinci ani), potrivit raportului.

In privinta chiriilor spatiilor de prim rang, raportul mentioneaza pentru acest an un pret de 960 de euro pe metrul patrat pe bulevardul Magheru, cu perspectiva stabila.

Randamentul investitiilor de prim rang din Bucuresti este evaluat de King Sturge la 11%, pentru acest an, tendinta fiind de asemenea stabila.

Sursa: Mediafax

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,034 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Retail » Retail national » Vanzarile de retail din Romania vor avea una dintre cele mai mari cresteri din Europa

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: