Comerțul are o contribuție de 15,8% în economia României

Comerţul modern în 2015 reprezintă, conform estimărilor, 55% din total sector, în creştere cu 1% faţă de anul trecut, au declarat, marţi, reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din Romania (AMRCR), într-o conferinţă de specialitate.

hypermarketAMRCR a lansat azi, 13 octombrie 2015, Cartea Albă a Marilor Reţele Comerciale din Romania, un raport care prezintă activitatea de comerţ din România integrată la nivelul Uniunii Europene.

Credit foto: Shutterstock

Conform datelor prezentate în acest raport, comerţul are o contribuţie de 15,8% în economia României. Conform documentului, la sfârşitul anului 2013, suprafaţa totală a spaţiilor de vânzare era de peste 6,857 milioane metri pătraţi, 44,5% fiind aferentă comerţului tradiţional, 25% comerţului modern şi 30,5% HoReCa.

“Comerţul tradiţional se află în concurenţă directă cu marile reţele comerciale, tendinţa în rândul marilor comercianţi fiind de extindere pe segmentele de magazine de proximitate”, afirmă reprezentanţii AMRCR.

În ceea ce priveşte comercializarea produselor alimentare şi nealimentare, în Bucureşti se află o treime din totalul celor circa 16.000 de magazine moderne, fiind singurul oraş care a reuşit să atragă toate reţelele comerciale din AMRCR. În segmentul reţelelor de bricolaj, Bucureşti şi Ilfov găzduiesc 18% din totalul unităţilor de vânzare, conform Cărţii Albe a Marilor Reţele Comerciale.

De asemenea, românii care cheltuie cei mai mulţi bani pe alimente locuiesc în Capitală şi alocă 61 euro/persoană lunar, iar la polul opus se află cei din regiunile sud-est şi nord-est – 37 euro persoană lunar.

Întreg studiul realizat de INSCOP la comanda Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), în perioada 27 august – 7 septembrie 2015, îl puteţi găsi aici.

Sursa: Agerpres.ro

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

2performant.com

Un comentariu la „Comerțul are o contribuție de 15,8% în economia României”

  1. Pingback: Sinteza săptămânii 12 - 16 octombrie 2015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *