Comisia de Agricultură a întors proiectul de modificare a Legii 321 în plenul Camerei Deputaților, fără alte dezbateri

Comisia de Agricultură a întors proiectul de modificăre a Legii 321 în plenul Camerei Deputaților, într-o ședință neanunțată, cu ușile închise, care a durat doar câteva minute, fără alte dezbateri, conform anunţului făcut azi de AMRCR (Asociaţia Marilor Rețele Comerciale din România).

Comisia de AgriculturăDupă ce Legea 321 sau „Legea Supermarketurilor” a fost amânată săptămâna trecută, iar proiectul a fost intors la Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, azi, Legea 321 a fost retrimisă spre a fi adoptată de plenul Camerei Deputaţilor.

Credit Foto: shutterstock.com

Reamintim că principala modificare a Legii 321 obligă…„comercianții persoane juridice autorizate să desfășoare activități de comercializare pentru produse alimentare – din categoriile: carne, legume și fructe – să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% corespunzător fiecărei categorii, provenite din lanțul alimentar scurt, așa cum este definit în Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene.”

Toate detaliile legate de modificarea Legii 321 le găsiţi AICI.

Punctul de vedere al AMRCR-ului legat de întoarcerea Legii 321 către Camera Deputaţilor, emis azi, 17 mai 2016:

„Deși nu ne-am făcut iluzii, constatăm că activitatea Comisiei de Agricultură este complet parazitată de puternice interese de grup. A devenit evident că în acest context electoral capacitatea Comisiei de Agricultură de a gestiona corect și constructiv problema comerțului alimentar este subminată până la punctul în care se poziționează ca broker în negocierea contractelor dintre comercianți și procesatori.

Mai mult, această atitudine este prezentantă ca fiind un sprijin pentru producătorii români. În realitate, aceștia nu capătă nicio garanție în plus, în fața concurenței comunitare iar cei care au reușit prin eforturi proprii să acceadă pe piață sunt în mare pericol să fie eliminați de cei cărora li se garantează businessul indiferent de performanță.

În aceeași măsură, consumatorului i se restrânge libertatea de a alege și i se servește acest patriotism ca justificare pentru prețurile necompetitive ale multor produse care vor fi românești, dar mult mai scumpe pentru că ele nu vor fi obținute prin efectul legilor de piață, ci prin sinecure asigurate politico-legislativ.

Prevederile absurde, inaplicabile și care încalcă evident regulile libertății economice și pieței concurențiale reprezintă elementele pe care această comisie le vede ca fiind parte a reformei agriculturii românești, dar nu-și asumă nicio răspundere, pasând convenabil problema la Guvern, care a dat aviz negativ acestui proiect de lege. Cu alte cuvinte, noi legiferăm, însă Guvernul trebuie să găsească soluții.

Prin lipsa oricărui studiu de impact și prin adoptarea unor concepte nevalidate nicăieri, considerăm că opinia publică a fost indusă în eroare de către Comisia de Agricultură, al cărei unic scop a fost acela de a lovi cât mai tare în comerțul modern, folosind fără nicio reținere slogane populiste care instigă la ură împotriva marilor retaileri.

Nu ne rămâne decât să sperăm că la nivelul plenului Camerei Deputaților va exista un plus de responsabilitate iar deputații să înțeleagă că prevederile acestei legi nu au nicun fel de bază reală,  nu sunt susținute de niciun fel de date și nu vor face altceva decât să bulverseze complet comerțul, în dauna tuturor.”

Soluţia principală propusă de noi, revista retail-FMCG.ro, este o analiză mai detaliată asupra impactului cu privire la efectele generate de Legea 321, în contextul în care principalele efecte al aplicării acestor modificări vor fi:

1. Creşterea preturilor la produsele româneşti

2. Migrarea consumatorilor către o piaţă nefiscalizată

3. Anularea efectelor benefice ale reducerii TVA-ului la produse alimentare

Iar soluţia de fond, cea cu bătaie lungă, este Asocierea şi Cooperarea producătorilor. Detalii complete cu exemple concrete, AICI.

Susţinem în continuare crearea unui studiu de impact, realizat de specialişti şi din care să rezulte un procent corect al produselor care să fie comercializate obligatoriu prin toate magazinele.

În fiecare dimineaţă, puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

2performant.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *