Asa cum era de așteptat, Comisia Europeană a lansat către România procedura de infringement pentru Legea 321

Comisia Europeană a decis să trimită miercuri, 15 februarie, un aviz de deschidere a procedurii de infringement către România, cauza fiind adoptarea Legii 321 – cunoscută și sub denumirea de „Legea Supermarketurilor” – promulgată în luna iulie 2016.

infringementDin comunicatul emis de Comisia Europeană, reiese că adoptarea Legii 321 contravine legislației Uniunii Europene. România a primit termen de două luni pentru a răspunde argumentelor invocate de Comisie și a evita astfel, posibilitatea de a fi intentat un proces judiciar în acest sens.

Credit Foto: shutterstock.com

Legea 321 impune ca în România, marii retaileri să achiziționeze cel puțin 51% din produsele alimentare și agricole de pe raft, de la producătorii locali, pe lanţul scurt de aprovizionare.

Decizia Uniunii Europene de a demara procedura de infringement vine pe fondul nerespectării de către România a angajamentelor legate de aplicarea noilor prevederi din legea 321. Astfel, până la data de 18 februarie 2017, România trebuia să precizeze şi să publice în Monitorul Oficial normele metodologice (excepţiile de la regulă) de aplicare a legii, lucru pe care nu l-a făcut.

Reamintim că cele 3 modificări principale pe care Legea 321, intrate în vigoare la data de 11 iulie 2016, au fost:
  • anularea taxelor de raft
  • un termen de plată mai scurt pentru produsele fresh
  • produse româneşti în proporţie de 51% prin aplicarea lanţului scurt de aprovizionare

Comisia Europeană afirmă că adoptarea acestei legi ridică probleme în ceea ce privește libera circulație a mărfurilor de la producători, atât naționali, cât și internaționali și de asemenea, obligarea retailerilor să promoveze preponderent produse românești, fapt care limitează decizia comercială a fiecărui retailer în parte.

În fiecare dimineaţă, puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

2performant.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *