Comisia Europeana verifică dacă Legea Supermarketurilor încalcă legislatia UE

Comisia Europeană verifică dacă Legea 321 care obligă supermarketurile să se aprovizioneze cu produse alimentare de lanţ de producţie şi distribuţie scurt respectă sau încalcă legislaţia europeană privind libera circulaţie a mărfurilor pe piaţa comună a Uniunii Europene, conform HotNews.

fruit-cart“În prezent, urmărim acest proiect legislativ îndeaproape, pentru a evalua compatibilitatea sa cu legislaţia Uniunii Europene, în special cu principiul liberei circulaţii a bunurilor” – a declarat un purtător de cuvânt pentru Piaţa Internă al Comisiei Europene.

Credit Foto: shutterstock.com

Exemplul dosarului de sancţiuni europene, prin procedura de infirngement, împotriva Slovaciei

În noiembrie 2015, Comisia Europeană a deschis o procedura de infringement împotriva Slovaciei, pentru presupusa încălcare a principiului liberei circulaţii a mărfurilor.

Printr-un aviz motivat, Comisia a solicitat atunci Slovaciei să retragă cerinţele aplicabile comercianţilor cu amănuntul cu o cifra de afaceri mare de a publica şi de a comunica informaţiile cu privire la originea produselor alimentare.

Bruxelles-ul a solicitat Bratislavei să ia măsuri pentru a se asigura că legislaţia sa în domeniul alimentar respectă libera circulaţie a mărfurilor în cadrul pieţei unice.

Legislaţia slovacă în domeniul alimentar slovac prevede obligaţia comercianţilor cu amănuntul cu o cifra de afaceri mare să facă publice la intrarea în fiecare magazin, lizibil şi vizibil, procentul reprezentat de cifra lor de afaceri provenită din vânzarea produselor alimentare fabricate în Slovacia din cifra de afaceri generată de toate vânzările lor de produse alimentare.

Comercianţii cu amănuntul sunt, de asemenea, obligaţi să publice aceste informaţii pe site-urile lor şi să le raporteze periodic Ministerului Agriculturii. Comisia consideră că aceste cerinţe au efect echivalent unei restricţii cantitative privind libera circulaţie a mărfurilor (articolul 34 din Tratatul de Funcţionare a UE), deoarece acestea conduc la prejudecăţi ale consumatorilor faţă de produse fabricate în afara Slovaciei şi încurajează comercianţii să vândă produse interne.

Solicitarea Comisiei ca Slovacia să îşi modifice legislaţia ia formă unui aviz motivat. Slovacia dispune de un termen de două luni pentru a notifica Comisia cu privire la măsurile luate pentru a remedia situaţia.

Reamintim că în 8 iunie, proiectul de lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căruia magazinele mari vor fi obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare pe lanţul scurt, a fost aprobat de Camera Deputatilor.

În fiecare dimineaţă, puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

2performant.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *