Enterprise Investors, fostul proprietar PROFI, achiziționează CBA Slovacia

Polish Enterprise Fund VII, un fond de private equity administrat de Enterprise Investors și fostul proprietar al Profi România, a semnat un acord pentru achiziția a 100% din acțiunile CBA Slovacia a.s., un retailer alimentar independent din Slovacia.

enterprise investorsValoarea totală a tranzacției nu a fost dezvăluită, iar ca parte a acordului, Enterprise Investors va furniza capital adițional de 16 milioane de euro pentru răscumpărarea datoriilor companiei și pentru finanțarea extinderii.

CBA Slovacia administrează o rețea de 310 supermarketuri și magazine alimentare de proximitate în vestul și centrul Slovaciei și este unul dintre cei mai mari retaileri din țară, clasat chiar sub lanțurile internaționale. Compania a fost creată de dl. Marian Šufliarsky și dezvoltată de fiul său, Marian Šufliarsky Jr., sub a cărui conducere un număr mare de magazine au fost renovate la standarde moderne și a fost dezvoltat un nou concept de supermarket. CBA Slovacia este și liderul alianței CBA, a doua cea mai mare alianță pentru achiziții a retailerilor alimentari din Slovacia. În 2016 veniturile companiei au atins 130 milioane EUR.

“Suntem convinși că CBA Slovacia este o platformă bună pentru dezvoltarea comerțului alimentar de proximitate, a cărui importanță va crește pe măsură ce consumatorii vor dori tot mai mult să își facă cumpărăturile lângă locuință,” a spus Michał Rusiecki, managing partner la Enterprise Investors, coordonatorul acestei tranzacții.

“Intenționăm să sprijinim compania și planurile sale ambițioase de a își moderniza rețeaua existentă și de a o extinde în mod semnificativ în viitor, în timp ce vom oferi clienților produse de bună calitate, locale și proaspete, mai aproape de casele lor”, a adăugat Martin Chocholáček, country director la EI Slovacia.

“Suntem bucuroși că vom începe o nouă etapă pentru compania noastră în parteneriat cu Enterprise Investors. Am văzut succesele EI în alte investiții în retailul alimentar, mai ales Dino în Polonia și Profi în Romania. Sunt convins că avem perspective excelente pentru creștere viitoare, cu sprijinul EI.”, declară Lukas Mucha, CEO-ul companiei.

Din 1990, Enterprise Investors a investit 173 milioane EUR în cinci lanțuri de retail în regiunea Europei Centrale și de Est (inclusiv în achiziția CBA Slovacia).

Enterprise Investors a fost consiliat în această tranzacție de White & Case (juridic), PwC (taxe și contabilitate) și de GHS Legal. KPMG Corporate Finance a fost consultantul principal al vânzătorului, sprijiniți de Hillbridges (legal) și KPMG (taxe și contabilitate).

Enterprise Investors

Enterprise Investors este una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală și de Est. Activă din 1990, firma a strâns nouă fonduri cu un capital total care depășește 2,5 miliarde EUR. Aceste fonduri au investit 1,8 miliarde EUR în 139 de companii din diverse sectoare și au vândut 125 de companii realizând încasări brute de 3,5 miliarde EUR. Firma are o prezență continuă în Slovacia din 2001, unde a investit 100 milioane EUR în companii slovace (inclusiv în achiziția CBA).

În 2010, EI a achiziţionat de la fondator 100% din acţiunile Profi pentru 66 milioane EUR și a făcut o majorare de capital de 10 milioane EUR un an mai târziu. În anul 2016, Enterprise investors a vândut acțiunile Profi Rom Food către Mid Europa Partners cu 533 de milioane de euro, fiind cea mai mare tranzacție din retailul românesc.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 6,914 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Retail » Enterprise Investors, fostul proprietar PROFI, achiziționează CBA Slovacia

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: