Investițiile în retail au atins nivelul de 43% din totalul consemnat în Europa Centrală și de Est.

Investiţiile imobiliare în principalele ţări ale Europei Centrale şi de Est – România, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia – au fost, în 2015, de 8,4 miliarde de euro, în creştere cu 14% faţă de 2014 şi mult peste previziunile iniţiale. Investiţiile în retail au atins, în premieră, nivelul de 43% din totalul consemnat în Europa Centrală şi de Est.

commercial-centerTendinţa de creştere a atractivităţii produselor de retail, manifesttată încă din 2013 şi 2014, s-a concretizat, în 2015, în performanţe cu adevărat remarcabile, se arată analiza realizată de CBRE Group. Investiţiile în retail au atins, în premieră, nivelul de 43% din totalul consemnat în Europa Centrală şi de Est. Creşterea anuală a investiţiilor în retail este substanţială, de mai mult de 160%,şi se datorează, în principal, multitudinii de tranzacţii majore realizate în Cehia şi Polonia.

Credit foto: Shutterstock

Volumul investiţiilor în Romania pe 2015 s-a situat, previzibil, sub nivelul lui 2014 – un an cu performanţe neobişnuit de mari, marcat de o tranzacţie majoră pe segmentul de retail. Performanţele României în 2015, apreciază CBRE Group, au fost ‘robuste”, iar previziunile pe 2016 arată o creştere susţinută a interesului investiţional.

Investiţiile imobiliare în ţările ECE (excluzând Rusia) au atins, în 2015, un nivel istoric de peste 9,55 miliarde de euro, cu o creştere anuală de 19%, arată cel mai recent raport al CBRE pe regiune. Cele mai bune performanţe au fost înregistrate în Polonia şi Cehia, cu volume de investiţii de 4, respectiv 2,7, miliarde de euro. Majoritatea ţărilor din regiune a înregistrat rezultate pozitive semnificative, cu o creştere puternică a volumului tranzacţiilor în Cehia, Ungaria, Polonia şi Serbia.

Smart TV-uri compatibile Netflix

Volumul de investiţii imobiliare în Ungaria a crescut în 2015 cu 42% şi previziunile indică o continuare a tendinţei şi în 2016, datorită interesului crescut al investitorilor. Tranzacţiile vor viza, în principal, sectorul retail, unde veniturile comercianţilor au înregistrat, în anumite cazuri, creşteri procentuale de două cifre.

Tranzacţii majore sunt aşteptate în Serbia, Croaţia, Slovenia şi Slovacia, investitorii căutând să îşi întărească prezenţa pe aceste pieţe.

„Anul trecut am asistat la o activitate intensă în zonă, întrucât investitorii din Europa doresc să profite de randamentele investiţionale relativ mari (yields) şi de anvergura stocului disponibil pe piaţă. În 2016, ne aşteptăm ca acest trend să continue, întrucât există premisele unei creşteri economice puternice în regiune, randamente investiţionale relativ mari în comparaţie cu Europa de Vest şi interes crescut din partea băncilor de a investi. În plus, un alt factor major care va contribui la interesul crescut al investitorilor este trendul ascendent al vânzărilor de retail raportate în regiune”, apreciază Gijs Klomp, Head of CEE Investment Properties.

Consultanţii imobiliari se aşteaptă şi la o diversitate a profilului jucătorilor din piaţă, întrucât investitorii din Asia îşi propun consolidarea prezenţei în zonă.

Sursa: Agerpres.ro

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,081 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Analize » Investițiile în retail au atins nivelul de 43% din totalul consemnat în Europa Centrală și de Est.

Spune-ți părerea

  1. […] de 8,4 miliarde de euro, în creştere cu 14% faţă de 2014 şi mult peste previziunile iniţiale, investiţiile în retail au atins, în premieră, nivelul de 43% din totalul consemnat în Europa Centrală şi de […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: