Next_Capitall

Cea mai mare preluare din Balcani: Agrokor cumpără Mercator pentru 1,3 miliarde de euro

Agrokor, cea mai mare companie privată din Croaţia, a ajuns la un acord privind achiziţionarea Mercator, cel mai mare retailer din Slovenia, pentru 1,3 miliarde de euro, fiind cea mai mare preluare din Balcani, conform Bloomberg.

mercatorCreditorii sloveni Nova Ljubljanska Banka şi Nova Kreditna Banka Maribor sunt printre cei 12 investitori din Slovenia care vând participaţia de 53% în tranzacţia care se va semna vineri, a anunţat Pivovarna Lasko, cel mai mare investitor al Mercator.

Acordul încheie perioada îndelungată în care Agrokor a încercat să creeze cel mai mare retailer din Europa Centraă şi de Est, excluzând Rusia. De asemenea, tranzacţia va întări băncile slovace, care anul trecut au primit ajutor de stat în valoare de 3,2 miliarde de euro.

„În sfârşit acest acord este realizat, el reprezintă un semnal extrem de pozitiv nu numai pentru tranzacţiile corporate ci şi sub aspect politic. În trecut a existat o opoziţie politică la acest acord, deci investitorii ar trebui să fie acum încurajaţi să caute alte oferte de privatizare în Slovenia”, a declarat analistul Gunter Deuber, de la Raiffeisen Bank International AG.

Joi, la bursa de la Ljubljana, acţiunile Mercator au urcat cu 5,8%, la 81,40 euro, cel mai ridicat nivel din ianuarie. În ultimele 12 luni, titlurile companiei au scăzut cu 25%, evaluând Mercador la 301 milioane de euro.

Tranzacţia a primit aprobarea autorităţilor care reglementează concurenţa din Slovenia, Croaţia şi Serbia.

La sfârşitul lui 2013, Mercator avea 22.603 de angajaţi şi opera aproximativ 1.600 de magazine, în regiunea Balcanilor. Veniturile au scăzut cu 5% în primul trimestru din 2014, la 625 milioane de euro după ce Mercator s-a retras din Bulgaria.

Sursa: Agerpres. Foto

  În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG. Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,076 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Retail » Retail international » Cea mai mare preluare din Balcani: Agrokor cumpără Mercator pentru 1,3 miliarde de euro
Explorează subiecte similare:

Spune-ți părerea

  1. […] mai mare preluare din Balcani, parafată în luna iunie 2014, prin care Agrokor, cea mai mare companie privată din […]

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: