Am spus ca 2009 a fost anul discounterilor. Numai acestia au continuat expansiunea, celelalte formate, cu mare avant pana in 2009, hypermarketurile si supermarketurile punand piciorul destul de tare pe frana.
Se pare ca aceste formate si in 2010 o sa mearga cu frana de mana trasa, tot discouterii fiind la putere, mai ales dupa preluarea retelei Plus de catre gigantul Hard Discount Lidl, un fel de tata discounterilor. Celor 97 de magazine Plus ( unul abia deschis la inceputul acestui an ) si care se vor rebrendui Lidl, li se vor alatura unul cate unul magazinele care vor purta brand-ul Lidl direct, prin constructiile care au debutat deja in cateva orase din tara si in Bucuresti. Lidl a cumparat numeroase terenuri iar constructia viitoarelor magazine se va face concomitent, astfel incat – se estimeaza ca – la sfarsitul anului 2011, Lidl sa aiba un numar de 200 de magazine deschise.
Competitorii lui Lidl mai au putin timp sa mai marcheze la capitolul deschideri, mizand pe faptul ca un magazin deja deschis capata o notorietate in mintea consumatorului. Cel mai mare competitor al lui Lidl este reteaua Penny-Market, cu 101 magazine deschise la aceasta ora si face parte din Grupul Rewe, alaturi de Billa si Selgros. Ceilalti sunt Minimax Discout, retea autohtona pe care eu o vad urmatoarea pe lista de vanzari si Red Market, nou venit, apartinand retelei Mega Image.
Haideti sa va zic parerea mea vis-a-vis de politica de achizitii a lui Lidl.
La ora actuala e la moda sa negociezi conditii de achizitie prin puterea grupului. O face si Grupul Metro prin cele doua mari reprezentante ale sale Metro si real hypermarket, o face si Grupul Rewe, de care va spuneam mai sus. Ce inseamna asta ? Conditiile comerciale ale furnizorilor se transfera catre fiecare membru al Grupului. Adica un supermarket are acelasi conditii cu un Cash & Carry, ca exemplu. Adaosuri comerciale diferite, dar achizitii egale.
Ei, din grupul Lidl & Schwarz face parte Lidl si – mai vechi intratul pe piata noastra – Kaufland. Politica comerciala a lui Lidl incurajeaza competitia dintre formatul hard Discount reprezentat de Lidl si cel al hypermarket-ului, reprezentat de Kaufland. Uuuu !! Sa se teama restul retailerilor ? Ce se ascunde in spatele acestei abordari ? Eu sunt ferm convins ca, desi separate ambele divizii, achizitorii de la Lidl vor sti in orice clipa cotele achizitiilor din Kaufland si vor plusa la capitolul discount-uri si taxe de listare. Un fel de : santem separati, dar traim impreuna. Atunci da, ceilalti retaileri pot avea oarece temeri. Vom vedea…
Lipseste si din Satu Mare un LiDL 🙂
aveti billa, real, kaufland… 🙂
Niciunul nu e discounter.
Pingback: uberVU - social comments