Hipermarketul și discounterul: formatele cele mai de succes din Europa Centrală (2)

2. Hipermarketurile

Aşa arată top 10 reţele de tip hipermarketuri în lume, cu reţeaua americană Walmart lider detaşat, conform concluziilor Planet Retail prezentate la evenimentul Romania Retail Summit 2011 de săptămâna trecută.

În Europa Centrală şi de Est segmentul hipermarket este în creştere semnificativă în timp ce în alte regiuni, acesta stagnează. În această zonă a Europei cota de piaţă a hipermarketurilor era de 4,89% în 2005, de 7,41% în 2010, iar în 2015 va fi de 9,15%, conform previziunilor Planet Retail.

În Europa de Vest hipermarketurile au avut în 2005 o cotă de piaţă de 22,11%, în 2010 de 22,20%, iar în 2015 va fi de 22,56%, deci nu vor fi schimbări foarte mari.

La nivel de America de Nord cota de piaţă a hipermarketurilor a crescut de la 7,47% în 2005, la 8,58% în 2010 şi va ajunge la un procent de 9,23% în 2015. În Asia şi Oceania cota de piaţă a hipermarketurilor chiar va scădea în 2015, la 4%, după ce în 2005 se înregistra o cotă de piaţă de 4,90%.

În cele mai multe pieţe din Europa de Vest, extinderea formatului hipermarket a devenit practic imposibilă la sfârşitul anilor 1990 sau la începutul anilor 2000 deoarece guvernele au vrut să protejeze comerţul tradiţional. Hipermarketurile trebuie să facă faţă şi provocărilor propuse de discounteri, magazinele de tip convenienţă şi de comerţul online.

Iată cum arată top 12 ţări, după cota de piaţă înregistrată pe segmentul de hipermarket şi supermagazin, conform Planet Retail:

În Europa Centrală cele mai importante zone metropolitane sunt deja saturate. Hipermarketul compact, de dimensiuni mai mici, poate fi soluţia viabilă pentru retailerii care operează acete formate.  Schwarz Group, Tesco si Carrefour s-au focusat pe deschiderea de hipermarketuri compacte în oraşele mai mici. Un alte exemplu: Louis Delhaize, operatorul hipermarketurilor Cora, va deschide magazine de dimensiuni mai mici, cu suprafeţe de vânzare între 4.000-9.000 mp, în oraşe mai mici din România. Având în vedere numărul mare de oraşe mijlocii, în mod clar aceasta este o abordare cu mare potenţial pe termen lung.

„România este una dintre puţinele ţări din Europa Centrală care oferă în continuare potenţial de creştere. Auchan intentionează să investeasca pana la 150 milioane de euro în următorii trei ani, în dublarea numărului de hypermarketuri: de la 7 la 14 magazine în toată ţara, iar Louis Delhaize plănuieşte să investească 397 milioane de euro în expansiunea reţelei Cora cu ajutorul unui credit sindicalizat”, afirmă Matthias Queck, Research Director Planet Retail.

Hipermarketurile sunt pe calea anevoioasă dar necesară de a furniza „totul sub acelaşi acoperiş” şi de a deveni un „specialist pentru toată lumea”, drum deschis de către Carrefour prin conceptul Carefour Planet, aflat în plin proces de testare în câteva tări europene.

De citit din aceeaşi serie: https://www.retail-fmcg.ro/studii-de-piata/hipermarketul-si-discounterul-formatele-cele-mai-de-succes-din-europa-centrala-1.html.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *