Retail-ul modern la noi si la vecini ( I )

Promiteam intr-un post anterior ca voi face o radiografie a retail-ului modern si la vecinii nostrii, pentru a afla unde ne situam din punctul asta de vedere. Hmm…si sunt cateva surprize.

In discutie sunt Bulgaria, Ungaria, Serbia si Croatia.

Din punct de vadere al magazinelor tip Cash & Carry, Romania sta cel mai bine, cu un total de 42 de locatii, apartinand retail-erilor Metro si Selgros. De altfel, dintre toate tarile de mai sus, Selgros opereaza numai in Romania. Pe locul 2 se afla Ungaria cu 13 locatii Metro, apoi Bulgaria cu 11 locatii Metro si Croatia cu 6 locatii Metro. Pe ultimul loc este Serbia, unde nu opereaza Metro, dar exista 5 locatii Cash & Carry Tempo.

Ei…la hypermarket-uri e o batalie acerba. Nu mai putin de 15 retele de hypermarket au locatii in aceasta parte a Europei. Aici, Ungaria conduce destul de confortabil cu 146 locatii de tip hypermarket, dintre care “doar” Tesco are 97 de locatii, retail-er care nu este prezent la noi in tara. Pe locul 2 se afla Romania cu ( intre timp, de la ultimul articol , s-au m-ai deschis cateva locatii ) 98 locatii. Diferenta este destul de mare, dupa cum se vede. Cand la noi se deschidea primul hypermarket ( Carrefour, in 2001 ), ungurii erau deja “plictisiti” de formatul asta si asteptau si ca alti retail-eri sa deschida…O chestie pe care nu stiu daca o stiati : Carrefour a inchis cele cateva locatii pe care le deschisese in Ungaria, pentru ca nu au performat !!! Va vine sa credeti ? La noi este cel mai de success hypermarket…poate pentru ca a fost primul ? Dar nici noi nu avem Tesco… Alte hypermarket-uri prezente in Ungaria sunt Cora, Auchan si Interspar. Nu au real

tesco

Continuand, pe locul 3 se afla Croatia, cu 44 de locatii de tip hypermarket, apartinand unor retail-eri nu foarte cunoscuti noua : Interspar, Ipercoop, Mercator si Kaufland ( singura exceptie ).

Pe locul 4 este Bulgaria cu 25 de locatii tip hypermarket. Carrefour are deschisa o singura locatie ( !! ) in Bulgaria, ceilalti retail-eri fiind Kaufland si Hitt.

Ultima in clasamentul nostru este Serbia cu 14 locatii tip hypermarket. Inafara de Interex, formatul de hypermarket, nu de supermarket, prezent la noi, care are 6 locatii deschise, restul ne sunt total straine, motiv pentru care nu o sa le amintesc.

Oarecum e normal numarul de locatii de tip Cash & Carry sau hypermarket deschise la noi ,raportat la populatie/ suprafata , unde stam cel mai bine din aceasta zona ( cred ca e singurul capitol unde suntem in fata… ). Daca totusi ne uitam la Ungaria, este clar ca mai este loc. Se vor mai deschide magazine. Daca magazinul de tip Cash & Carry a cam ajuns la maxim cu numarul de locatii ( doar Selgros va mai deschide cateva locatii noi in anii urmatori ), la capitolul hypermarket si mai ales la supermarket si discount, o sa se continue expansiunea. Despre ultimile doua, in contextul aceleiasi zone geografice, ne ocupam cu alta ocazie.

2performant.com

5 comentarii la „Retail-ul modern la noi si la vecini ( I )”

  1. Cred ca este normal ca in Romania sa fie mult mai multe magazine in comparatie cu vecinii alesi ca comparatie. Cateva argumente suficiente: suprafata tarii noastre mult mai mare decat cea a tarilor mentionate de tine si inca unul, poate cel mai important: numarul de locuitori ai Romaniei mult mai mare comparativ cu oricare dintre tarile mentionate: Bulgaria, Ungaria, Serbia si Croatia.

    1. Asa este, insa o sa ai o surpriza…in “meciul” direct cu Ungaria. Pana acum e 1-1. Noi conducem la numarul de locatii de tip Cash & Carry iar ei la hypermarket-uri. Surpriza va veni in episodul urmator. Stai cu noi 🙂

  2. Pingback: uberVU - social comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *