Next_Capitall

Retail-ul modern la noi si la vecini ( II )

Ramasese sa aduc in discutie retelele de tip supermarket si discount, intr-o comparatie pe care o continui, a retail-ului modern romanesc versus cel din vecinatatea noastra, adica din Ungaria, Bulgaria, Serbia si Croatia.

La capitolul supermarket-uri Ungaria este lider cu nu mai putin de 728 locatii. Impresionant, nu ? Se vede ca sunt inaintea noastra cu multi, multi ani. Cele mai multe locatii tip supermarket apartin retelei Spar Discount, care are deschise 339 de magazine. Drogerie markt ( DM ) are deschise in Ungaria 249 de locatii ( la noi sunt abia 14 ), Match cu 120 de locatii si Kaiser’s cu 20 locatii.

Spar

Pe locul doi…nu, nu suntem noi…sunt bulgarii cu 278 de supermarket-uri. Retelele care au deschis supermarket-uri in Bulgaria sunt : CBA, Billa, T-Market, Piccadilly, Fantastiko FF si DM.

Nici pe locul trei nu suntem. Pe locul trei e Serbia cu 251 supermarket-uri. Principalele retele care au astfel de magazine sunt : Maxi ( 117 locatii ), Idea ( 88 locatii ) si DM. Urmatoarea in clasamentul nostru, pe locul 4, e Croatia cu 174 de locatii. Sunt trei retele mari si late de supermarket-uri : DM, Billa si Mercator.

Da…suntem ultimii in regiunea asta, la numarul de locatii tip supermarket. La noi sunt deschise 156 locatii. Le-am amintit in articolul dedicat retail-ului romanesc si nu o sa le mai amintesc inca odata. Ne-au luat toti…Cam aici suntem si , din punctul meu de vedere, in zona asta va fi expansiunea viitoare a retail-ului de la noi. Sunt inca prea putine supermarket-uri de cartier, aproape de casa, supranumite magazine de proximitate, care in Occident au un mare succes.

Mai fac o precizare. Aceste comparatii pe care le-am facut au cuprins tari foarte apropiate de noi ( exceptand Croatia, sunt numai vecini ), cu dezvoltari si traditii diferite, dar din alte puncte de vedere apropiate. Am exclus Ucraina sau Moldova, unde dezvoltarea in planul retail-ului modern este inca departe de tarile amintite mai sus.

O sa mai fie inca o parte care va cuprinde magazinele de tip discount din aceeasi zona a Europei.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,080 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Retail » Retail international » Retail-ul modern la noi si la vecini ( II )

Spune-ți părerea

  1. Social comments and analytics for this post…

    This post was mentioned on Twitter by claudiuc73: Retail-ul nostru versus retail-ul din Ungaria, Bulgaria, Serbia si Croatia. Partea a doua. http://bit.ly/ffi4M

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: