Walmart a achiziționat retailerul sud-african Massmart

Acţionarii retailerului sud-african Massmart au acceptat astăzi în mod oficial achiziţionarea de către gigantul american Walmart a pachetului majoritar de 51%, după oferta făcută acestora la sfârşitul lunii noiembrie 2010.

La întâlnirea ce a avut loc azi în Johannesburg, oferta de 17 miliarde ZAR (2,4 miliarde de dolari) a fost aprobată de către 97,67% dintre acţionari, conform unei declaraţii acordate de către un reprezentant al companiei, cu mult peste pragul necesar de 75%. Rata mărită a acceptului a fost înregistrată în ciuda eforturilor depuse în ultimul minut de către sindicatele naţionale, care au încercat să convingă acţionarii de aşa-zisele efecte negative ale intrării Walmart pe piaţă asupra economiei sud-africane. Walmart şi-a luat angajamentul de a respecta contractele existente şi de a coopera cu sindicatele.

Înainte de a fi finalizată, înţelegerea va trebui să primească aprobarea oficială din partea autorităţilor de concurenţă sud-africane. Walmart speră să poată încheia tranzacţia până la sfârşitul acestui trimestru. Achiziţionarea acestui pachet de acţiuni va oferi Walmart prezenţa pe un total de 14 pieţe în Africa sub-sahariană, unde Massmart deţine a doua poziţie în spatele retailerului Shoprite, gestionând aproape 300 de magazine. Aproximativ 80% din punctele de vânzare sunt amplasate în piaţa de origine din Africa de Sud.

Walmart, care se află în căutarea de oportunităţi de extindere în afara economiei competitive din SUA, plănuieşte sprijinirea Massmart prin consilierea privind ameliorarea operaţiunilor, precum şi prin stimularea extinderii reţelei de magazine; cu toate acestea, oferta sa a fost redusă la un pachet de 51% în urma negocierilor avute cu anumiţi acţionari care şi-au prezentat interesul de a lua parte la viitoarea creştere a Massmart.

Grant Pattison, CEO Massmart, a declarat: „Acesta este un important punct de referinţă, iar acum aşteptăm decizia din partea autorităţilor de concurenţă.” El a adăugat că „Ei (Walmart) reprezintă un retailer important şi aşteptăm cu nerăbdare să învăţăm ceva de la ei, după cum îi vom învăţa şi noi ceva despre Africa.”

Sursa: Planet Retail

2performant.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *