Walmart isi inchide biroul de la Moscova

Walmart, cel mai mare retailer din lume dupa vanzari si profituri, a anuntat ieri pe site-ul companiei ca isi inchide biroul de la Moscova deschis anul trecut pentru a urmari eventuale achizitii in Rusia.

Anuntul inchiderii vine la o saptamana dupa ce X5, cel mai mare retailer dupa vanzari din Rusia, a anuntat ca a ajuns la o intelegere de a achizitiona lantul de magazine Kopeika, pentru suma de 1,65 miliarde dolari. Kopeika este o retea care opereaza aproximativ 700 magazine de tip discount si ar fi fost un potential partener pentru retailerul american.

Cei de la Walmart au declarat ca au cautat sa se extinda in Rusia mai degraba printr-o achizitie, decat prin deschiderea unui lant propriu, motivul inchiderii sediului de la Moscova fiind lipsa de potentiali parteneri in viitorul apropiat.

„Am crezut si cred in continuare ca piata din Rusia a ramas o oportunitate convingatoare pentru piata de retail si ca Walmart va continua sa urmareasca oportunitatile de intrare pe piata”, a declarat Doug McMillion – Seful Departamentului de Afaceri Internationale al Walmart.

Unele companii de retail internationale care au incercat sa intre pe piata rusa pe cont propriu au intampinat multe dificultati, Carrefour – rivalul francez al Walmart, s-a retras din Rusia anul trecut dupa deschiderea a doar doua hypermarket-uri de format mare.

Ikea, retailerul suedez, avand 12 centre deschise in Rusia, s-a plans de coruptia atotpatrunzatoare si a concediat doi manageri de top pentru permiterea unui furnizor sa plateasca mita pentru a prelua controlul unui centru de cumparaturi din St Petersburg. Cu un numar de aproximativ 45 de magazine fiecare, Metro si Auchan au intrat destul de devreme pe piata ruseasca, inca de la inceputul acestui deceniu.

Retailerul Walmart continua sa urmareasca un plan agresiv de expansiune, atat prin deschiderea de magazine in 14 tari unde deja este prezent, dar si pe piete noi. In luna Noiembrie Walmart a anuntat achizitia a retailerului Massmart, din Africa de Sud, tranzactie in valoare de 2.3 miliarde dolari, dupa ce in luna Mai a semnat un accord de achizitioare a 193 de supermarketuri mici din Marea Britanie aparatinand lantului danez Netto.

Anul acesta accentul pe dezvoltare a fost pus pe Brazilia, China si Mexic, dar intre timp cei de la Walmart au extins si un lant mic de magazine de tip cash & carry din India.

2performant.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *