Dupa un an 2009, in care si piata de retail a resimtit din plin criza economica generala si in care nu a mai fost “festivalul” de deschideri de magazine din anii trecuti, retailer-erii inregistreaza, dupa multi ani, prima scadere in vanzari.
Retelele de magazine avand suprafata mai mare de vanzare, adica cele de tip cash & carry si hypermarket, au deschis mult mai putine magazine anul acesta, spre deosebire de retelele tip discount sau supermarket. Motivul este cel economic, fireste. Pentru magazinele mari, inafara de costul terenului cu dimensiuni foarte mari, sunt necesare fonduri insemnate pentru constructia in sine, comparativ cu cele pentru un discount sau supermarket, care isi pot gasi cu usurinta locatii gata construite, necesitand doar renovarea. Oricum, pentru acestea din urma, costurile ce implica deschiderea unui nou magazin sunt mult mai mici. Sa va faceti o idee : un magazin de tip cash & carry sau hypermarket are costuri, in medie, de cca 20 de milioane de Euro , suma care ar acoperi constructia a 10 – 15 unitati de tip supermarket sau discount. Costurile de intretinere si aprovizionare cu marfa sunt mai mici.
In segmentul Cash & Carry, Metro nu a mai deschis nicio locatie noua. Oricum reteaua a ajuns la maturitate si la o acoperire generoasa din punct de vedere teritorial. Piata de cash & carry – in general – a ajuns la maturitate, singurul din aceasta zona care va mai deschide cateva magazine fiind Selgros Cash & Carry. Selgros a deschis o singura locatie in acest an, in Bucuresti, toamna aceasta.
Din punct de vedere hypermarket-uri, Cora nu a deschis nicio locatie anul acesta ( la anul va deschide Cora Bucuresti – Berceni ), reteaua Carrefour a deschis anul acesta o singura locatie noua ( Bucuresti – Berceni ) si chiar a mai inchis din ele. Auchan a deschis un singur magazin, la Timisoara. Singurii retail-eri de tip hypermarket care au depasit media deschiderilor au fost reteaua real, care a deschis o locatie noua ( Constanta ) la inceputul anului iar la sfarsitul acestui an inca 3 locatii noi si Kaufland, care a deschis 6 locatii noi. Trebuie sa spun ca si marile centre comerciale de tip Mall nu au mai avut accelari ritm de deschideri sau chiar s-a oprit constructia unora, motiv pentru care multe hypermarket-uri, clienti de baza al acestora, nu s-au mai inaugurat.
Ei, dar campionii la deschideri din anul acesta au fost retail-erii de tip discount : reteaua Penny-Market a ajuns la 91 de magazine ( dupa cea deschis numai intr-o singura zi 4 magazine…un record in materie ), Plus Discount la 95 de magazine, Profi la 65 de magazine iar Minimax la 30 de magazine. In total, anul acesta, s-au deschis peste 75 de locatii noi ( cate un magazine la 4-5 zile !! ).
In ceea ce priveste supermarket-urile, acestea au avut o dinamica de deschideri la fel de spectaculoasa. Billa ( a deschis 7 locatii ), Mega Image ( a deschis 8 magazine noi ), Carrefour Expres ( 6 magazine noi ). Mega Image chiar a inaugurat pe 11 Decembrie un nou format de magazin : Red Market ( o combinatie intre formatele de supermarket si discount ).
Pe langa cele de mai sus, daca mai adaug si intrarea in insolventa a unor hypermarket-uri autohtone ( Pic si Trident ) sau inchiderea unora dintre ele, concluzia este ca nu a fost nicicum anul magazinelor de tip hypermarket, spre deosebire de retail-erii de tip supermarket care au deschis intr-un ritm aproape normal iar discount-erii au depasit chiar ritmul de deschideri din anii trecuti.
Pingback: | iYli | MosCraciunTweetMeet |
Pingback: Va multumesc pentru #moscraciuntweetmeet :) | Gazutza Online