Comercianții mici și mijlocii cer Avocatului Poporului să sesizeze neconstituționalitatea Loteriei bonurilor fiscale

Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR) a solicitat Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale întrucât încalcă dreptul de proprietate, potrivit unui comunicat al asociaţiei.

PaymentReamintim că, persoanele care nu primesc bon fiscal pentru un serviciu sau un produs vor avea dreptul să nu plătească pentru acestea, potrivit Ordonanţei privind organizarea Loteriei bonurilor fiscale care va intra în vigoare începând cu 1 martie 2015.

Credit foto: Shutterstock

Conform reprezentanţilor asociaţiei ANCMMR, Ordonanţa de urgenţă pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale încalcă dreptul de proprietate prin oferirea posibilităţii unui cumpărător de a pleca cu un produs fără sa îl plătească.

„Tehnic, bonul fiscal se poate elibera de casa de marcat doar după ce s-a făcut plata. Este posibil ca cetăţenii să înţeleagă că au dreptul să primească bonul fiscal înainte şi atunci, între el şi vânzător apar altercaţii, verbale sau chiar fizice. Considerăm că forţele de ordine chiar au suficientă treabă, nu mai trebuie puse să păzească magazinele”, a declarat Cora Muntean, secretar executiv al ANCMMR.

Asociaţia susţine că în ordonanţă se precizează că în cazul în care operatorul economic refuză emiterea şi înmânarea bonului fiscal clientului, acesta din urma are dreptul de a beneficia de bunul achiziţionat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii acestuia, însă în Constituţie se arată că proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular, şi nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire.

Sursa: Agerpres

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,099 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Retail » Retail national » Comercianții mici și mijlocii cer Avocatului Poporului să sesizeze neconstituționalitatea Loteriei bonurilor fiscale
Explorează subiecte similare:

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: