Retail-ul modern in Romania ( III )

Dintre toate tipurile de retele de magazine prezente in Romania, a mai ramas sa vorbim de discount-eri. La noi au acoperirea nationala cea mai mare pentru ca au deschis locatii si in orasele mai mici. Caracteristicile principale ale magazinelor tip discount sunt : suprafata de vanzare cuprinsa intre 400 si 2.500 mp, in sortimentatie predomina marca proprie si elementul principal este PRETUL. Produsele aflate la rafturile acestor magazine trebuie sa fie foarte accesibile la pret, chiar daca brand-ul nu este de notorietate. Au parcare proprie, dar nu au servicii conexe. Haideti sa vedem care sunt retele de tip discount de la noi :

1. Minimax Discount – este o retea autohtona, cu magazine deschise in orase cu peste 30.000 de locuitori. Suprafata de vanzare a unui magazin este de 1.000 mp. Pana acum sunt deschise 30 de locatii.

2. Profi – de origine franceza, face parte alaturi de Cora din acelasi grup: Louis Delhaize. A nu se face confuzie cu grupul Delhaize Group, din care face parte Mega Image. Reteaua Profi, dezvoltata initial in Vestul tarii, achizitioneaza reteaua bucuresteana  Albinuta si ajunge la un numar de 65 de locatii in prezent.

3. Penny Market – face parte alaturi de Billa si Selgros din grupul german Rewe. XXL, actualul Penny Market XXL, a fost primul magazin tip discount deschis la noi, in prezent fiind deschise 5 locatii. Suprafata de vanzare este undeva la 2.500 mp. Formatul mai mic se cheama Penny Market , are o suprafata de 750 mp si cuprinde 84 de magazine deschise.

4. Plus Discount – de origine germana, este retail-erul cu cele mai multe magazine deschise de la noi : 96. Pana la sfarsitul anului au in plan sa mai deschida inca 7 locatii.

Se aude ca ar veni si Lidl in Romania, care ar face parte din aceeasi categorie. De exemplu in Ungaria sunt prezenti cu 113 de locatii iar in Croatia cu 50 de locatii. Vom vedea…

In partea intai am omis sa specific faptul ca real face parte, alaturi de Metro si Practiker ( magazin tip DY ), din grupul german Metro Group. Si cu astea fiind zise, am terminat de “frunzarit” toti retail-erii din FMCG prezenti in Romania. O sa mai vin si cu o situatie a retail-ului din aceasta zona a Europei, sa ne facem o idee cam pe unde suntem si unde o sa fim.

2performant.com

3 comentarii la „Retail-ul modern in Romania ( III )”

  1. Pingback: uberVU - social comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *