România Retail Summit: Tendințe în piața de retail, provocări și oportunități

Piaţa de retail din România a înregistrat în ultimii 10 ani rata cea mai mare de creştere din regiune şi rămâne una dintre cele mai atractive pieţe din zona CEE.

Pentru perioada 2010-2020 piaţa românească de retail va rămâne numărul 1 în topul creşterilor aşteptate, dinamică susţinută de creşterea puterii de cumpărare a populaţiei, continua dezvoltare a comerţului modern şi modificările în comportamentul de consum al populaţiei.

Deşi piaţa de retail FMCG a fost afectată de criza economică în perioada 2005-2010, comerţul modern a rezistat mult mai bine efectelor crizei comparativ cu cel tradiţional, trend care va continua şi în anii următori. Principalii factori care susţin această schimbare în raportul de forţe sunt: creşterea gradului de acoperire a comerţului modern, soliditatea financiară superioară şi know-how-ul superior.

„În perioada 2005-2010 retailerii FMCG ce reprezintă comerţul modern au deschis magazine cu o frecvenţă medie de 117 magazine/an ajungându-se la aproximativ 730 magazine la sfârşitul lui 2010, cele mai multe magazine inaugurându-se în perioada 2009-2010”, a declarat D-na Florentina Kanak, Manager Achiziţii Cora, în cadrul evenimentului Romania Retail Summit 2011În aceeaşi perioadă, 2005-2010, segmentul hypermarket ocupa primul loc pe piaţa de retail FMCG modern cu o cotă valorică de piaţă de 46%. Segmentul Cash & Carry nu a ţinut ritmul expansiunii şi a pierdut aproape jumătate din cota de piaţă deţinută în 2005, ajungând la 29% din piaţă. Segmentul discounter a accelerat ritmul de dezvoltare în ultimii ani, depăşind segmentul supermarket în 2009 şi atingând o cotă de piaţă  de 12 %„, a dăugat Managerul Cora.

Dezvoltarea viitoare a pieţei de retail va fi influenţată de o serie de factori importanţi, printre ar fi: continuarea extinderii geografice a retail-ului modern şi dezvoltarea mărcilor proprii. La sfârşitul anului 2009 vânzările de mărci private reprezentau mai puţin de 10% din totalul vânzărilor realizate de marii retaileri internaţionali din România. Categoriile unde mărcile private se bucură de cel mai mare succes sunt: produsele din carne, lactate, băuturi nealcolice şi dulciuri.

Piaţa românească de retail FMCG este încă una foarte fragmentată dar activităţile de consolidare vor lua amploare odată ce potenţialul de expansiune geografică se va diminua. Grupurile de retail FMCG care vor avea cele mai mari şanse de consolidare pe piaţa din România sunt: Metro Group (operatorul reţelelor Metro Cash & Carry şi real Hypermarket), Lidl & Schwarz (operatorul reţelelor Lidl şi Kaufland), Luis Delhaize (operatorul reţelei de hypermarketuri Cora) şi Delhaize Group (operatorul reţelei de supermarketuri Mega Image).

Din punct de vedere al formatelor de magazin, piaţa de retail din România a avut în anul 2010 un număr de 6 magazine tip hypermarket şi supermarket la 1 milion de locuitori, faţă de 9 magazine cât s-a înregistrat în Polonia, pentru România exitând un potenţial de 70 de magazine noi, conform unui studiu realizat de Planet Retail. Pe formatul tip discout în România sunt 10 magazine la 1 milion de locuitori, faţă de 61 în Polonia, iar potenţialul de magazine noi este de 1.100 magazine.

„Satisfacerea nevoilor clienţilor trebuie să fie obiectivul central în orice acţiune alături de căutarea permanentă de inovaţie şi noi metode de diferenţiere. Calitatea este zona care se va dezvolta din ce în ce mai mult. Comerţul electronic şi serviciile de socializare online vor deveni prezenţe obligatorii în instrumentele de comunicare ale unui retailer cu consumatorii”, a concluzionat D-na Florentina Kanak, Manager Achiziţii Cora.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *