Sondaj online MasterCard pentru perceptia cumpărătorilor asupra noilor modalități de plată

Timp de o lună, MasterCard şi portalul financiar Conso au derulat un sondaj online pentru a afla care este percepţia cititorilor despre modalităţile inovatoare de plată, pe un eşantion de peste 300 de persoane. Întrebările au vizat atât plăţile cu un card sau dispozitiv contactless cum este un sticker sau breloc, cât şi plăţile prin telefonul mobil, un domeniu nou pentru România, dar destul de vizibil în străinătate.

Participanţii la sondaj au fost invitaţi să răspundă la întrebări legate de locurile unde şi-ar dori să plătească rapid, fără a da cardul din mână, sau dacă ar fi interesaţi să folosească un telefon mobil pentru plata cumpărăturilor de zi cu zi.

Conform sondajului, 64% dintre respondenţi sunt la curent cu ceea ce înseamnă plăţi contactless, iar un procent de 53% afirmă că ar folosi un card contactless dacă banca le-ar oferi această posibilitate. Procentul destul de ridicat confirmă faptul că programele contactless, care şi-au extins reţeaua de acceptare cu precădere în 2010-2011, au îmbunătăţit procesul de tranzacţionare, mai ales în locurile unde se fac zilnic plăţi de valoare mai mică, iar acest lucru a dus la o creştere a numărului de utilizatori.

„Chiar şi pe timp de criză, inovaţia în domeniul plăţilor a rămas asul din mânecă – produsele care aduc un plus de noutate, confort şi siguranţă sunt preferate de români, mai ales dacă acestea le simplifică viaţa”, spune Gabriel Ghiţă, Business Development Manager CEE, MasterCard Europe. „În ultimii doi ani, tehnologia contactless s-a extins şi către domenii unde în mod tradiţional plăţile se făceau cu cash – aşa cum este cazul mijloacelor de transport în comun sau al accesului pe stadioane, acolo unde viteza tranzacţiei contează foarte mult. Practic, utilizatorii pot face plăţi rapid, comod, fără să piardă timp la coadă şi fără a da cardul din mână.”

Supermarketurile (67%), benzinăriile (60%) şi reţelele de transport public (55%) sunt locurile unde cei mai mulţi respondenţi ar prefera să plătească folosind un card contactless. Urmează teatrele/cinematografele/concertele (54%), apoi restaurantele/cafenelele (52%), casele de bilete CFR (47%) şi taxiurile (45%), unde cei intervievaţi şi-ar dori să facă plăţi rapide.

Tehnologia contactless este avantajoasă nu doar pentru utilizatori, ci şi pentru comercianţii acceptatori – eficientizează procesul administrării numerarului, timpul alocat colectării şi transportului banilor, precum şi timpul de aşteptare al clienţilor.

În afară de cardul tradiţional, plăţile contactless pot fi făcute cu un card sub formă de breloc ataşat cheilor, un sticker lipit de telefon sau portofel, sau cu telefonul mobil, fiind introdus un cip în interiorul său. În acest fel, instrumentul de plată poate fi utilizat mai uşor, este la îndemână şi scad considerabil şansele de a-l pierde.

Şi plăţile cu telefonul mobil constituie un subiect de interes pentru cititorii Conso. 44% dintre aceştia ar fi interesaţi să plătească folosind un telefon mobil, pe când 28% ar folosi această modalitate de plată dacă ar afla mai multe informaţii.

Studii realizate la nivel mondial estimează că numărul utilizatorilor de telefoane mobile, care vor plăti prin intermediul acestor instrumente, va atinge 2,5 miliarde, până în 2015 – ceea ce înseamnă o creştere de 40% faţă de iunie 2011.

2Performant

Un comentariu la „Sondaj online MasterCard pentru perceptia cumpărătorilor asupra noilor modalități de plată”

  1. Pingback: Sondaj online MasterCard pentru perceptia cumpărătorilor asupra … | Gaseste.Info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *