Retailul tradițional din România are o rată de creștere de 5,1%, peste media europeană

GfK a derulat un studiu – analiză a scenei de retail european, cuprinzând cele mai recente evoluții și prognoze pentru 2015.

traditional-storeIndicatorii de piață evaluați de GfK pentru un total de 32 de țări europene analizate sunt: puterea de cumpărare, ponderea cheltuielilor populației în retail din cheltuielile totale, inflația, profitabilitatea spațiilor comerciale, schimbările din retail datorate comerțului online. De asemenea, GfK oferă o prognoză asupra cifrei de afaceri aferente retailului din spațiile comerciale pentru 2015.

Credit foto: Shutterstock

Mai jos sunt câteva dintre principalele concluzii ale studiului:

Puterea de cumpărare: Puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în 2014 la nivelul țărilor membre UE analizate a fost de 15.360 € anual. Creșterea este de aproximativ +2.5% față de 2013, mai mare decât cea înregistrată anul anterior. Cu toate acestea, o diferență semnificativă în ceea ce privește nivelul de prosperitate în Europa persistă. Dacă Norvegia are un venit pe cap de locuitor de 30.560 €, în Bulgaria acesta este de 10 ori mai mic, situându-se la 3.097 €.

Prognoza cifrei de afaceri aferente retailului din spațiile comerciale pentru 2015: Creșterea comerțului online pune presiune asupra formatelor de retail clasic (tradițional) în toată Europa. De aceea, GfK anticipează o creștere moderată pentru acestea din urmă, de 0.5 – 0.8% pentru țările UE în 2015. Totuși, printre fruntași se numără din nou România (+5.1%), cu o creștere chiar mai mare decât cea de anul trecut și țările baltice (+4.0 – 5.0%).

În 2014, situația retailului a început să se stabilizeze în statele din sudul Europei, puternic afectate de criza economică. Cu toate acestea, veniturile din retail vor suferi din nou un declin în Grecia. Pe baza datelor deținute până în prezent pentru 2015 și presupunând că Grecia nu părăsește Uniunea Monetară Europeană, GfK se așteaptă ca acest declin să fie modest (de aproximativ -0.1%).

Ponderea cheltuielilor populației în retail în 2014: Această pondere a scăzut din nou în 2014 la nivelul țărilor membre UE; cota se află în prezent la aproape 31% (în 2013 a fost de 31.2%, iar în 2012 de 31.4%). Motivele pentru acest declin sunt legate de doi factori cu efecte contrare. Primul – scăderea costului țițeiului la mijlocul anului 2014 – a avut ca rezultat scăderea costurilor pentru energie și carburanți, iar al doilea, o tendință prezentă deja de mult timp – cheltuieli din ce în ce mai mari cu facturile de întreținere, cu sănătatea și petrecerea timpului liber. Acestea trei din urmă înseamnă mai puțini bani disponibili pentru consumul în retail, efectul de scurtă durată al scăderii prețului țițeiului nereușind să aducă mai mulți bani în buzunarele consumatorilor.

Profitabilitatea spațiilor comerciale: În multe țări, aceasta a reînceput să crească după întârzierea multor proiecte, cauzată de criza financiară. Printre cele 32 de țări analizate profitablitatea a crescut cu 0.6% până la 4.100 € pe m². Luxemburg, Elveția și țările scandinave se găsesc în partea superioară a clasamentului, în vreme ce în țările din estul și sudul Europei întâlnim cele mai mici valori. Totuși, grație consolidării retailului tradițional în aceste state, profitabilitatea spațiilor comerciale a crescut și ea. Acest lucru este valabil în special pentru România, Bulgaria, Estonia, Lituania și Letonia.

Schimbări datorate eCommerce-ului: Profitabilitatea spațiilor comerciale se află sub o mare presiune în Europa de Nord și de Sud, în mod particular în Germania, Franța și Marea Britanie. Principalul motiv este redirecționarea veniturilor consumatorilor către retailul online în cazul multor categorii de produse. Deși eCommerce-ul a câștigat mult teren în Europa de Est în ultimii ani, efectele nu au încă un impact major. Volumele tranzacționate pe Internet sunt încă mici.

În contrast, în piețele mature cum este cea a Germaniei, segmente ca retailul de îmbrăcăminte nu se mai extind ca acum câțiva ani. În același timp, numărul centrelor comerciale în proiect sau în construcție sunt în scădere. Aceasta este deopotrivă cauza și efectul schimbărilor din aceste piețe.

„Economia Europei are de câștigat”, explică Dr. Gerold Doplbauer, retail expert GfK. „Asistăm la o creștere a cererii interne îmbinată cu o competitivitate externă îmbunătățită, mai ales în câteva dintre țările slăbite de criză. Aceasta contribuie la o dezvoltare echilibrată și substanțială de care retailul european va profita. În mod evident, efectele vor varia însă de la țară la țară.”

Cifrele comunicate de GfK pentru cifra de afaceri și puterea de cumpărare au fost realizate în euro pe baza cursului de schimb mediu 2014 pentru monedele naționale în cauză (așa cum sunt ele raportate de către BCE).

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,030 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Servicii » Studii de piata » Retailul tradițional din România are o rată de creștere de 5,1%, peste media europeană

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: