Topul “Global Metaconsumer Index” a rezultat în urma studiului “METACONSUMER* – Sustainability in Global Consumer’s View” realizat de Grupul Ebeltoft, asociaţie internaţională de experţi în consultanţă în retail, din care face parte Architected Business Solutions (România), companie locală de consultanţă de business management.
Conform aceluiaşi top, România depăşeşte ţări dezvoltate precum UK, Danemarca, Spania şi Germania în materie de preocupare a consumatorilor în legatură cu subiectul sustenabilităţii.
Sustenabilitatea şi consumul responsabil sunt teme recurente în cadrul companiilor preocupate de reputaţia lor. Dacă în urmă cu câtva timp sustenabilitatea era o problemă care apărea izolat în cadrul campaniilor de CSR desfăşurate de corporaţii, astăzi acest aspect se dovedeşte a fi un element cheie, care influenţează în mod real decizia de cumpărare a consumatorilor.
Aceasta este una dintre concluziile principale ale studiului realizat de Ebeltoft Group, în parteneriat cu Architected Business Solutions în 17 ţări (Germania, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, Chile, China, Danemarca, Spania, USA, Franţa, Italia, Mexic, Portugalia, UK, România şi Turcia) pe un eşantion de 8.500 persoane.
Rezultatele dezvăluie că românii se numară printre consumatorii cei mai preocupaţi de sustenabilitate, clasându-se pe locul 5 în clasamentul “Global Metaconsumer Index”. România, care a obţinut 120 de puncte, a fost surclasată doar de Mexic (147), Brazilia (142), Turcia (129) şi China (123), poziţionându-se înaintea unor ţări dezvoltate precum UK (49), Danemarca (54), Germania (56) şi Spania (61) ale căror consumatori sunt mai puţin dispuşi să adopte practici sustenabile.
Studiul arată că la nivel mondial există cerere pentru produse sau servicii sustenabile. Cu toate acestea, pentru ca cererea să se dezvolte în continuare, este necesară creşterea ofertei de astfel de produse şi punerea la dispoziţie a mai multor informaţii despre bunurile sustenabile.
În ceea ce priveşte România, atitudinea faţă de sustenabilitate se reflectă în decizia de cumpărare. Rezultatele studiului ne arată că 26% dintre români sunt dispuşi să plătească cu până la 10% mai mult pentru un produs eco faţă de unul convenţional, un procent care se situează peste media globală, respectiv 24%.
Pe de altă parte, însă, studiul dovedeşte că preocuparea românilor pentru sustenabilitate nu se reflectă şi în comportamentul lor. Aceştia se situează pe ultimul loc în topul ţărilor care adoptă practici sustenabile în viaţa de zi cu zi, principalul impediment fiind comoditatea: 38% dintre români susţin că adoptă acele practici care nu le afectează nivelul de confort.
Concluziile studiului ne arată că locuitorii ţărilor bogate sunt mai puţin predispuşi să îşi schimbe comportamentul de consumatori, dat fiind faptul că au dobândit obiceiuri de consum de-a lungul unor perioade îndelungate de timp deci dificil de schimbat.
METACONSUMER-ul este acel tip de consumator ale cărui preocupări trec dincolo de beneficiul economic pe care îl obţine în urma achiziţionării unui produs, fiind atent la aspecte legate de distribuţie sau producţie şi de impactul respectivului produs asupra societăţii.
Sustenabilitate – stare de echilibru între aspecte financiare, sociale, de mediu şi bunăstare care protejează generaţiile următoare.

Pingback: Obiceiuri aparent sustenabile și alternative cu adevărat benefice pentru mediu – Nu arunca painea