Tesco preia cu 4 miliarde de £ Booker Group, cel mai mare operator cash & carry din Marea Britanie

Tesco preia Booker Group, cel mai mare operator cash & carry din Marea Britanie, pentru 4 miliarde de £, creând astfel un nou centru de putere în piața retailului alimentar din Marea Britanie, o piaţă care se ridică la o valoare de 200 de miliarde de £ pe an.

tesco - booker group

Tranzacția dintre Tesco, cel mai mare retailer din Marea Britanie, și Booker, cel mai mare operator cash & carry din țară, a fost aprobată de către autoritatea britanică care reglementează concurența, iar în acest moment își produce efectele.

Deşi acordul dintre cele două companii fusese aprobat încă din luna decembrie 2017, ambele grupuri de acționari și-au declarat planurile abia miercurea trecută. Astfel că, acțiunile Booker Group au fost scoase de la Bursa de Valori a Londrei, iar pentru fiecare acțiune Booker Group, Tesco a oferit 0,861 noi acțiuni Tesco și 42,6p în numerar.

Analiștii susţin că, având în vedere capitalizarea pieței la o valoare puţin sub 20 de miliarde de £, Tesco şi-a întărit şi mai mult poziţia de lider în Marea Britanie, retailerul valorând, acum, cât rivalii Sainsbury’s, Morrisons, Marks & Spencer și Ocado la un loc.

Odată cu demararea procedurilor de preluare, Tesco va începe programul „Joining Forces” pentru a integra cele două business-uri. Charles Wilson, CEO Booker, devine CEO al operațiunilor de retail şi cash & carry ale Tesco în Marea Britanie și Irlanda, raportându-i lui Dave Lewis, CEO al grupului Tesco, iar Stewart Gilliland va deveni director ne-executiv al Tesco.

De urmărit cu atenţie cum un retailer clasic, operator prin excelenţă de magazine tip hipermarket sau supermarket, preia jucătorul numărul 1 din piaţa de cash & carry, furnizorul principal al micilor comercianţi şi al sectorului de HoReCa din Marea Britanie, proces prin care noua entitate va beneficia de experienţa şi capabilităţile celor două companii, rezultând o companie cu servicii complete pe toate canalele de distribuţie: retail, e-commerce, comerţ tradiţional şi HoReCa.

Booking Group este cel mai mare operator cash & carry din Marea Britanie având în portofoliu brandurile Booker Wholesale, Makro, Booker Direct, Classic Drinks, Ritter Courivaud, Chef Direct, Premier, Family Shopper, Budgens, Londis şi Booker India, ce deservesc peste 1,5 milioane de clienți.

Tesco

Tesco Plc este cel mai mare retailer britanic şi unul dintre cei mai mari retaileri la nivel mondial, cu o cifră de afaceri, în 2017, de peste 55,917 millioane de £ şi peste 6.800 de magazine în Europa şi Asia.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din Retail & FMCG – retailul alimentar şi industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

2performant.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *