Soluția Bento pentru calculul și managementul costurilor de producție din industria FMCG

Compania Bento, unul dintre cei mai buni dezvoltatori de software de gestiune a unităților de producţie pentru industria FMCG, propune o alternativă foarte eficientă la soluţiile software standard, soluţie ce presupune integrarea acesteia conform nevoilor şi cerinţelor beneficiarului.

Production softwareMai concret, soluţia customizată de la Bento se realizează la comandă, dar are câteva linii directoare pe care şi le-ar dori orice producător din industria FMCG precum: urmărirea producţiei în timp real şi cât mai automatizat, interpretarea datelor obţinute prin această monitorizare pentru o planificare optimizată a producţiei, calculul şi managementul costurilor de producţie şi nu în ultimul rând integrarea soluţiei cu celelalte sisteme IT existente în compania de producţie.

Credit Foto: shutterstock.com

Calculul şi managementul costurilor de producţie: Postcalcul şi Whatlf

„Sistemele implementate deja de compania Bento la clienţii săi au caracteristica de a păstra trasabilitatea dintre materiile prime şi produsul finit. De asemenea, plecând de la costurile cu orele de funcţionare ale utilajelor şi orele de manoperă efectuate, referitoare la produsul finit, sistemul realizează automat postcalculul, astfel încât departamentul de vânzări să ştie cât costă, efectiv, unitatea de produs finit prin repartizarea tuturor costurilor directe şi indirecte. Este foarte important să ştii costurile de producţie şi să ai controlul acestora pentru a lua decizii unde trebuie să optimizezi,” a declarat Dan Giuşcă, Software Architect Bento.

Postcalculul

Ulterior realizării producţiei sau la finele unei perioade de producţie postcalculul va răspunde la întrebarea: Care este costul unitar la nivel de produs finit? Desigur intrebarea aceasta este de fapt un set de întrebări: Cât din costul unui produs este cost cu materia primă, ambalajele, manopera, energia etc?

Pentru a realiza acest calcul sistemul trebuie repartizeze costurile realizate în perioada respectivă cât mai judicios asupra produselor realizate.

Repartizarea directă a costurilor cu materie primă, ambalaje, etc se realizeză simplu
pe baza trasabilităţii dintre Raportul de producţie -> Bonul de consum -> Recepţie sau pe baza altor informaţii care se pot folosi pentru alocarea directă.

Repartizarea indirectă a costurilor se realizeză pe baza unor chei de repartiţie pentru toate costurile care nu se repartizează direct. De exemplu costul cu manoperă se preia din contabilitate, iar apoi se repartizează asupra produselor realizate în funcţie de unităţile produse pe schimb şi personalul care a lucrat pe fiecare schimb în parte. Aceste informaţii sunt preluate din rapoartele de producţie existente în sistem şi din pontaj.

„Secretul unui postcalcul eficient constă în folosirea balanţei contabile ca sursă a costurilor realizate într-o perioadă şi folosirea de chei de repartiţie adecvate pentru fiecare cont de chetuială. Noi, la Bento, avem o întreagă paletă de chei de repartiţie şi algoritmi de calcul pentru fiecare tip de cheltuială în parte, iar clienţii noştrii au de unde alege exact ce li se potriveşte mai bine pentru tipul lor particular de activitate,” a precizat Dan Giuşcă.

Odată definită regula de repartizare şi cheia de repartizare, sistemul va funcţiona în mod automat fără nici un efort uman, astfel se va cunoaşte costul unui anumit produs pe fiecare dintre elementele componente ale acestuia.

Beneficiile postcalculului

Postcalculul realizat în mod automat pentru fiecare perioadă şi pentru fiecare produs finit are ca efect o cunoaştere directă şi imediată a ponderii costurilor în fiecare produs finit.

Este un element esenţial de feedback asupra activităţilor realizate în perioada respectivă şi mai ales asupra deciziilor implementate în perioada respectivă. Orice decizie legată de producţie care poate avea un efect asupra costurilor poate fi măsurată prin postcalcul.

Astfel, deciziile privind activităţile de producţie sunt mult îmbunătăţite postcalculul fiind cel mai eficient element de reglare al deciziilor de business în zona de producţie.

WhatIf

„Dacă ai făcut postcalculul în mod automat atunci sistemul informatic „ştie” toate calculele, toate formulele, are toate datele folosite în acel postcalcul.

Bento implementează un sistem numit WhatIf care este de fapt un fel de postcalcul dar ale cărui premize sunt alterate. Astfel, poţi să afli cum ar arăta postcalculul dacă preţul materiei prime ar creşte cu 10% sau costul manoperei ar varia şi el.

Acest instrument este ideal în managementul producţiei în special în partea de costuri deoarece permite crearea de scenarii şi calcularea acestor scenarii pe baza elementelor definite deja la postcalcul.

Un manager de producţie eficient ştie ce decizii să ia pe baza datelor pe care le are. Sistemul de Postcalcul şi cel de WhatIf sunt în ziua de azi un „must have””, a încheiat Dan Giuşcă.

Bento

Compania Bento activează de 12 ani pe piaţa din România furnizând servicii de consultanță IT, infrastructură IT, cloud computing și dezvoltare de software. Compania este condusă de o echipă de antreprenori ambițioși cu o vastă expertiză în domeniu, animaţi de pasiunea pentru tehnologii inovatoare și de angajamentul lor de a construi afaceri puternice.

Printre clienţii companiei Bento din industria FMCG se numără: ALKA, Boromir, Canah.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din Retail & FMCG – retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *