Cum arată hypermarketul ideal în viziunea clienților? Exemplificare folosind piese LEGO

Cum arată hypermarketul ideal pentru clienţi? Cum ar trebui să fie acesta organizat? Ce modificări şi îmbunătăţiri au aduce consumatorii? Răspunsurile la aceste întrebări au venit la pachet cu o inedită exemplificare folosind piesele LEGO SERIOUS PLAY, consumatorii având posibilitatea să contribuie la construirea modelului ideal de hypermarket. Un proiext marca EXACT Cercetare și Consultanță.

Mersul la cumpărături nu mai reprezintă la momentul actual doar o simplă necesitate în viziunea clienților hypermarketurilor. Aceștia își doresc ca experiența cumpărăturilor să fie una completă, care să le asigure pe lângă accesul la o gamă variată de produse la cel mai mic preț, posibilități de relaxare, de servire a mesei și chiar de fumat în cadrul hypermarketului.

“Clienții hypermarketurilor simt nevoia unei organizări cu totul distincte, pentru ca <sesiunea de shopping> să poată răspunde cât mai multor nevoi”, declară Irina Rainer, coordonatorul studiului realizat de Exact Cercetare și Consultanță cu ajutorul materialelor și metodologiilor LEGO SERIOUS PLAY. „Utilizând piese LEGO , clienții hypermarketurilor au contribuit împreună la construirea modelului ideal. Iar acest model vizează schimbarea, începând cu parcarea și terminând cu organizarea caselor de marcat”, mai adaugă coordonatorul studiului.

Hypermarketul ideal are o intrare și o ieșire diametral opuse

acces hypermarketIntrarea este una maiestuoasă, care să-i facă pe clienți să se simtă cu totul speciali (întocmai ca vedetele pe covorul rosu): boltă/culoar de acces. Sunt preferate plantele naturale de dimensiuni mari, care creează în același timp senzația de spațiu curat, de “acasă”.

Intrarea în hypermarket se realizeză pe la mijlocul galeriei comerciale, pentru ca vizitatorii să nu fie nevoiți să traverseze o întreagă galerie comercială pentru a putea intra în hypermarket. La intrare, își așteaptă cumpărătorii atât coșurile de cumpărături, cât și cărucioarele, pentru ca fiecare vizitator să își aleagă obiectul care se potrivește listei sale de cumpărături. Aceștia simt de asemenea nevoia unor cărucioare de mai multe mărimi (medii și mari), existând persoane pentru care coșul de cumpărături este insuficient, iar caruciorul disponibil în prezent, prea mare pentru ceea ce are de cumpărat.

Accesul și părăsirea hypermarketului se realizează prin două puncte distincte, pentru a fluidiza traficul și a facilita deplasarea vizitatorilor. Așadar, direcția de parcurgere a magazinului este “tot înainte”, de la intrare și până la casă (care este la ieșire), parcurgându-se o distanță în linie dreaptă. Ieșirea se face prin partea opusă intrării, clienții îndreptându-se cu ușurință către parcarea care este ușor accesibilă de la ieșirea din hypermarket.

Parcarea: neapărat supraterană

Parcarea este vazută de majoritatea cumpărătorilor ca fiind una supraterană, pe de-o parte pentru a evita posibilele derapări în pantă în anotimpul rece, iar pe de alta, pentru a veni în ajutorul șoferilor de gen feminin, care tind să ocolească deseori parcările subterane.

Aceasta este una spațioasă, situată în lateralul hypermarketului și astfel la mijlocul distanței dintre intrare și ieșire. Accesul în parcare se dorește a fi realizat cu ușurință, dintr-un drum larg, traficat, fiind de evitat accesul prin străzi înguste. Locurile de parcare trebuie să fie late și în diagonală, fiind astfel mult mai ușoară atât intrarea în locul de parcare, cât și ieșirea.

Hypermarketul ideal are ferestre și plante

ferestreOdată intrat în hypermarket, mediul este foarte prietenos și viu: există plante naturale și ferestre ce facilitează accesul luminii naturale. Este astfel eliminată senzația de “închis, ca într-o cutie”, pe care o resimt la momentul actual clienții hypermarketurilor.

Diversitatea raioanelor caracterizează hypermarketul dorit de public

Clienții caută ca hypermarketul să le ofere o multitudine de raioane: de la produse de îngrijire a locuinței și produse alimentare și până la cosmetice, îmbrăcăminte, accesorii auto, electrice și electrocasnice.

Fiecare raion trebuie să aibă câte un consultant

consultantii de raionHypermarketul este foarte bine organizat și dispune de o mare diversitate de game și de produse în cadrul aceleiași game. Promoțiile sunt bine semnalizate, pentru a fi foarte vizibile. Sunt nelipsiți consultanții de raion, îmbrăcați toți la fel, care îndrumă clienții spre găsirea produsului căutat ori achiziționarea produsului care să răspundă cel mai bine nevoilor acestora.

Nu trebuie să lipsească spațiul de relaxare și cele de luat masa & fumat

spatiu luat masa & fumatHypermarketul ideal are un spațiu de relaxare, pentru momentele în care cumpărătorii sau însoțitorii acestora doresc să se odihnească, eventual cu copiii. Există de asemenea un spațiu închis (cu geamuri), unde clienții pot mânca sau pot fuma, nemaisimțindu-se astfel în interiorul hypermarketului mirosul mâncărurilor gătite, care la momentul actual pot fi servite într-un spațiu ce nu este delimitat în vreun fel de restul hypermarketului. Pentru ca experiența să fie una completă, aceasta trebuie să îmbine utilul cu plăcutul, iar în această situație, spațiile de relaxare și servit masa nu trebuie să lipsească.

Toaleta este necesară în incinta hypermarketului

Toaleta se regăsește de asemenea în incinta hypermarketului și este foarte bine semnalizată. Este important ca aceasta să nu se afle după linia caselor sau în galeria comercială, ci cât mai aproape de locul în care se găsesc cumpărătorii.

Casele de marcat trebuie să fie toate deschise

casele de marcatEste necesară existența multor case, iar toate acestea ocupate de casieri, pentru a fi eliminată astfel problema cozilor. Clienții doresc ca angajații să fie amabili, iar atmosfera caldă și primitoare. În timp ce consultanții sunt așteptați spre a oferi sfaturi la raft, din partea casierilor, vizitatorii hypermarketurilor așteaptă să le fie verificat gradul de satisfacție în legatură cu experiența avută.

Mai mult spațiu, mai multă curățenie

În drumul său, cumpărătorul nu dorește să fie deranjat sau să-i deranjeze pe alții. De aceea, spațiul dintre rafturi trebuie lărgit, pentru ca 2 persoane aflate simultan cu cărucioare la rafturi paralele, să nu

blocheze trecerea unui al treilea cărucior. Cabina de probă nu trebuie să lipsească, în timp ce curățenia de la raionul legume-fructe este elementul asupra căruia majoritatea clienților atrag atenția. Biroul de informații, amplasat în apropierea ieșirii, trebuie să ofere cumpărătorilor orice tip de informații, precum și facturi fiscale pentru cumpărăturile efectuate.

Studiul calitativ a fost realizat de Exact Cercetare și Consultanță prin intermediul a 4 sesiuni de workshop LEGO® SERIOUS PLAY®, cu participanți cu vârste cuprinse între 18-39 de ani. Analiza a fost realizată în intervalul 13-17 octombrie 2014 și au fost utilizate kit-uri LEGO® SERIOUS PLAY®, ce permit explorarea subconștientului, prin facilitarea exprimării părerilor prin intermediul jocului.

 În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG. Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,004 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Servicii » Studii de piata » Cum arată hypermarketul ideal în viziunea clienților? Exemplificare folosind piese LEGO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: