ixodron, specialistul in securitate cibernetică pentru retail și eCommerce, o companie 100% românească, face o serie de recomandări companiilor din această arie pentru o protecție sporită împotriva atacurilor cibernetice și păstrarea datelor în siguranță. Cum arată distribuția atacurilor in cazul retailerilor și a magazinelor online și cele mai recente statistici legate de securitatea cibernetică.
Credit foto: Shutterstock
Context
În prezent, datele se află în centrul business-ului. Fie că vorbim de date ale clienților sau de datele interne ale companiei, acestea trebuie protejate, iar în cazul unor atacuri cibernetice este necesară o recuperare cât mai rapidă. Dacă pentru o afacere conectarea majorității echipamentelor la internet echivalează cu o comunicare rapidă, pentru atacatori înseamnă o potențială breșă de securitate exploatabilă.
Anul trecut, 1 din 8 retaileri au avut de suferit în întreagă lume din cauza unor incidente de securitate.
Companiile de retail (magazinele fizice sau online) sunt ținte directe pentru atacatori. Datele clienților sunt direct vizate pentru a cere răscumpărare. Pe lângă costurile generate de oprirea temporară a activității, costurile aferente deteriorării imaginii companiei nu pot fi cuantificate.
Alexandru Gherbezeanu, Director de Vânzări ixodron:
„În ultimul an, am observat la nivelul companiilor de retail o creștere a conștientizării amenințărilor generate de criminalitatea cibernetică. În același timp, când sunt discutate modalitățile de diminuarea a riscurilor, banii sunt considerați un panaceu pentru provocările din domeniul IT.
Aș vrea să subliniez că fără o strategie de securitate cibernetică și de protecție a datelor clară și aliniată cu obiectivele de business investițiile eșuează de cele mai multe ori. Nu există o corelație directă între eficiența și eficacitatea măsurilor și sumele investite.
Există însă o legătură între diminuarea riscurilor și gradul de implicare al partenerilor de tehnologie, respectiv și modul în care aceștia sprijină clientul să implementeze strategia de securitate cibernetică.
La nivelul companiei ixodron preferăm o abordare consultativă și customizată, axată pe identificarea și prioritizarea măsurilor ce trebuie adoptate astfel încât să asigurăm continuitatea afacerii și protecția datelor cu resursele disponibile.”
Cele mai importante statistici legate de securitatea cibernetică:
- Ransomware este cea mai răspândită formă de atac cibernetic (Datto, 2019)
- E-mail-urile malițioase au crescut cu 600% în contextul COVID-19 (ABC News, 2021)
- 37% dintre companii au fost afectate de atacuri cibernetice (Sophos, 2021)
- În 2021, cea mai mare răscumpărare a fost plătită de o companie de asigurări – 40 de milioane $ (Business Insider, 2021)
- Suma medie cerută de atacatori pentru a restaura datele a crescut de la 5.000 $ în 2018 la 200.000 $ în 2021 (Național Security Institute, 2021)
- Experții estimează că un atac cibernetic are loc la fiecare 11 secunde, în 2021 (Cybercrime Magazine, 2019)
- 96% dintre organizațiile care au pierdut datele și le-au recuperat plătind (Sophos, 2021)
- 1 din 6.000 de emailuri conține un link malițios (Fortinet, 2020)
- Timpul mediu în care activitatea este oprită după un atac ransomware este de 21 de zile (Coveware, 2021)
- Cel puțîn 20 de dispozitive dintr-o companie sunt infectate în cazul unui atac reușit (Acronis, 2020)
Conform unui studiu efectuat de experții de la Fortinet, distribuția atacurilor în cazul retailerilor și a magazinelor online este următoarea:
1. Furtul de credențiale – 30.43%
2. Malware – 21.74%
3. Ransomware – 13.04%
4. Atacuri Distributed denial-of-service (DDoS) – 10.14%
5. Alte tipuri de atac – 24.65%
Recomandările ixodron
Pentru o cât mai bună protecție împotriva atacurilor cibernetice și păstrarea datelor în siguranță, ixodron recomandă companiilor să adopte următoarele măsuri simple dar eficiente:
- Evaluarea securității IT a companiei și stabilirea unei strategii pornind de la cele mai importante riscuri identificate
- Instruirea și testarea periodică și automatizată a angajaților cu ajutorul mini-cursurilor și a platformelor de test online
- Adoptarea soluțiilor de antivirus atât pentru stații și laptopuri, cât și pentru telefoanele mobile și echipamentele/senzorii IoT
- Gestionarea corespunzătoare a parolelor și utilizarea autentificării multi-factor
- Securizarea rețelelor, începând cu conectarea la WiFi securizat și continuând cu VPN-ul și firewall-ul
- Protejați-vă datele și asigurați-vă că pot fi recuperate prin soluții de back-up, realizați cel puțin două copii ale informațiilor, preferabil una dintre acestea în cloud.
Specialiștii ixodron pot ajuta companiile să își protejeze business-ul și datele clienților. Pentru o analiză completă și recomandări personalizate de securitate, puteți contacta compania ixodron prin e-mail: : contact@ixodron.ro sau telefonic: +40726144175.
ixodron
ixodron, o companie 100% românească ce a luat naștere din dorința de a promova în România tehnologii IT de ultima generație. A fost înființată în anul 2019 și a crescut constant datorită profesionalismului și implicării experților în proiecte de securitate cibernetică, datacenter și infrastructură de rețea din mediul public și privat.
ixodron a implementat primul proiect de securitate cibernetică în 2019 împreună cu experți din Marea Britanie și a dezvoltat parteneriate atât cu vendori de top, cât și cu distribuitori locali: Deep Secure, Cisco și Network One Distribution. În 2020, a implementat 6 proiecte majore de securitate cibernetică și infrastructură IT (software + hardware) și a extins portofoliul de parteneri tehnologici și distribuitori: Nutanix, ManageEngine, Fujitsu, Bitdefender, Alef Distribution și Romsym Distribution.
În 2021, ixodron a implementat primul proiect de datacenter, construit pe tehnologie hiperconvergentă (HCI) și a continuat să dezvolte proiecte de securitate cibernetică și infrastructură IT pentru clienți importanți din România, stabilind noi parteneriate cu: Acronis, Exagrid, Microsoft, PaloAlto și HPE.
Tot în 2021, compania a creat un nou business unit în domeniile Robotic Process Automation / RPA și Business Intelligence / BI, noua entitate oferind consultanță și implementare pentru clienții din România și Europa.
Întregul conținut al site-ului www.retail-FMCG.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.
Fii primul care află cele mai proaspete ştiri din #retail-ul alimentar, industria #FMCG, #eCommerce, #FoodService și #servicii dedicate retailului, știri pe care le vei putea primi gratuit, direct pe adresa ta de e-mail,
Abonează-te gratuit la newsletter
Publicația retail-FMCG.ro reprezintă platforma ideală pentru a vă promova produsele sau serviciile. Mai multe detalii, AICI.
retail-FMCG.ro a lansat platforma online B2B Meetings, locul de întâlnire al cererii cu oferta de echipamente, tehnologii și servicii pentru retail. B2B Meetings conectează companiile de retail cu potențialii furnizori de servicii pentru retail