Schneider Electric prezintă “End to End Traceability,” o nouă aplicație pentru trasabilitatea în industria alimentară și a băuturilor

Schneider Electric, lider în transformarea digitală a managementului energiei și în automatizare, dezvoltă un nou instrument de trasabilitate completă, pentru a monitoriza produsele pe parcursul întregului lanț de aprovizionare din fabrici. În acest sens, Schneider Electric îmbină experiența sa pe segmentul de produse alimentare și băuturi cu cea a partenerului său, Microsoft, în tehnologiile blockchain.

Trasabilitatea: o provocare majoră pentru producătorii din domeniul industriei alimentare și a băuturilor

Schneider ElectricConfruntați cu o complexitate din ce în ce mai mare a lanțurilor de aprovizionare, cu reglementări tot mai stricte și clienți tot mai exigenți, producătorii de alimente și băuturi fac din trasabilitatea produsului o prioritate. Miza este mare și implică reputația brand-ului, conformarea la reglementări, avantaje competitive și costuri.

Credit Foto: shutterstock.com

Un raport Allianz Global Corporate & Specialty, publicat la finalul anului 2017, estimează că polițele de asigurare în cazul retragerii unui produs de pe piață ajung la o medie de 9,5 milioane de dolari, industria alimentară și a băuturilor fiind cel mai grav afectată, după cea auto. Trasabilitatea în domeniul alimentar și al băuturilor poate fi dificil de realizat, având în vedere numărul mare de entități implicate în lanțul de producție (producători, furnizori, distribuitori, transportatori).

Trasabilitatea pe tot parcursul lanțului de distribuție

Schneider Electric a dezvoltat aplicația „End to End Traceability”, care face parte din EcoStruxure™ pentru Industrie. Benjamin Jude, Food & Beverage Segment Solution Architect la Schneider Electric, spune că „aplicația facilitează o retragere mult mai rapidă de produse, atunci când este nevoie.”

Schneider Electric are clienți 21 dintre cele mai mari 25 de companii din domeniul alimentar și al băuturilor, iar pentru acest proiect a colaborat cu un mare grup de retaileri pe segmentul produselor proaspete,  cu un distribuitor și un transportor, pentru a dezvolta prototipul aplicației.

„Cu acest prototip, companiile pot construi un pașaport electronic pentru fiecare produs, pentru o automatizare completă.  De exemplu, prin folosirea IoT se poate menține temperatura rece necesară pe toată durată lanțului de distribuție”, mai spune Jude. În plus, aplicația va permite și o economie de timp, avertizând distribuitorul în timp real în legătură cu orice întârzieri de livrare sau de producție.

Îmbinarea cunoștințelor Schneider Electric în domeniul industrial cu cele ale Microsoft în domeniul blockchain

„End to End Traceability” încorporează tehnologiile de ultimă generație Schneider Electric, inclusiv senzorii de șoc/umiditate și un sistem „click-to-cloud” pentru raportarea securizată a informațiilor de la obiectele și senzorii conectați. Pentru a gestiona eficient informația din aceste surse diferite, Schneider Electric folosește platforma cloud Azure de la Microsoft și experiența partenerului său în ceea ce privește tehnologia blockchain.

Thomas Conté, cloud engineer & blockchain evangelist la Microsoft, remarcă: „Blockchain este o tehnologie digitală care le permite tuturor membrilor unui ecosistem să distribuie un adevăr comun și unic în cadrul tuturor interacțiunilor. Adevărul respectiv este complet transparent pentru toată lumea, iar fiecare poate contribui la generarea și stocarea sa. Acest lucru creează încredere între membri.”

Microsoft s-a asociat cu Schneider Electric pentru a selecta cea mai potrivită tehnologie blockchain și a construi foarte rapid un PoC folosind serviciul Azure Blockchain. „Contractele inteligente valorifică adevărul distribuit către toate părțile implicate pentru a executa automat sarcini cum ar fi plățile sau retragerea produselor și îmbunătățesc colaborarea”, a adăugat Thomas Conté.

Vor fi executate automat termenii și condițiile agreate ale serviciului (timpi de livrare, nivel de temperatură/umiditate etc. Fiecare citire telemetrică este arhivată în siguranță în blockchain și distribuită către toți membrii pentru a asigura trasabilitatea. Protocolul blockchain folosit (Ethereum) și guvernanța vizată (consortium blockchain) asigură derularea unui proiect cu un consum foarte mic de energie.

Schneider Electric

Schneider Electric este promotorul transformării digitale a managementului energiei și al automatizării în locuințe, clădiri, centre de date, infrastructură și în diferite industrii. Cu o prezență globală în peste 100 de țări, Schneider este lider în managementul energiei – voltaj mediu, ridicat și energie sigură, precum și în sisteme de automatizare.

Întregul conținut al site-ului www.retail-FMCG.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din Retail & FMCG – retailul alimentar şi industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,059 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Servicii » Schneider Electric prezintă “End to End Traceability,” o nouă aplicație pentru trasabilitatea în industria alimentară și a băuturilor

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: