SGR, programul național care a mobilizat românii să recicleze: peste 3 miliarde de ambalaje colectate în primul an

RetuRO SGR, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, marchează pe 30 noiembrie a.c. un an de la implementarea celui mai mare proiect de economie circulară din România, menit să îmbunătățească ratele naționale de reciclare, în linie cu obiectivele stabilite de Uniunea Europeană pentru statele membre. La 12 luni de la lansarea acestui program național, rezultatele confirmă succesul sistemului, cu peste 3 miliarde de ambalaje SGR returnate de consumatori până în prezent, revoluționând gestionarea deșeurilor de ambalaje și motivând cetățenii să contribuie la protejarea mediului.

sgr

Peste 3 miliarde de ambalaje colectate în primul an

Încă de la lansare, Sistemul de Garanție-Returnare a înregistrat rezultate în creștere de la o lună la alta. În octombrie a.c., SGR a atins un nou record, cu o rată lunară de colectare de 84%, în creștere față de septembrie (80%) și august (78%). Până în prezent, RetuRO a predat către reciclatori peste 200.000 de tone de ambalaje sortate și procesate în centrele RetuRO din țară, stimulând industria reciclării și susținând reintegrarea materialelor pentru ambalaje în circuitul economic.

„Suntem bucuroși să sărbătorim un an de schimbare reală pentru România în ceea ce privește preocuparea pentru practici sustenabile. Cu peste 3 miliarde de ambalaje returnate în decursul primului an de funcționare și rate de colectare de peste 80% în lunile septembrie și octombrie, Sistemul de Garanție-Returnare a demonstrat că o viziune îndrăzneață poate deveni realitate atunci când societatea civilă și mediul de business împărtășesc același obiectiv. Este un exemplu posibil datorită consumatorilor, producătorilor, comercianților și autorităților care au depus eforturi în derularea acestui program. Cifrele remarcabile obținute în aceste 12 luni reflectă atât beneficiile asupra mediului, cât și o schimbare culturală. Acest prim an reprezintă doar începutul unei povești de succes. Viitorul sustenabilității prinde contur, iar România are șanse mari să devină un exemplu de bună practică în ceea ce privește economia circulară”, a declarat Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO SGR.

Investiția RetuRO

Pentru a finanța implementarea și dezvoltarea Sistemului de Garanție-Returnare, compania a contractat, în vara anului 2023, un credit verde în valoare de 85 de milioane de euro, garantat de către producătorii-acționari prin garanții corporative. Anul acesta, RetuRO a investit 60 milioane de euro din bugetul alocat exclusiv pentru investiții în dezvoltarea infrastructurii pentru a susține operațiunile sistemului: o rețea de șapte centre operaționale de numărare și sortare a ambalajelor SGR, amplasate strategic în țară – în județele Prahova, Dolj, Bacău, Brașov, Cluj, Ilfov și Timiș, cu o capacitate anuală de procesare de peste 7 miliarde de ambalaje. Planurile de extindere a centrelor regionale presupun deschiderea a alte două unități, în următoarele luni, consolidând astfel capacitatea sistemului.

Pe lângă contribuția la un mediu mai curat, RetuRO SGR a creat peste 800 de joburi verzi, la nivel național, atât prin intermediul operațiunilor desfășurate în sediul central, cât și în cadrul centrelor sale regionale, contribuind în mod semnificativ la dezvoltarea socială și economică a comunităților locale. Întregul sistem are, însă, un impact mult mai mare asupra pieței muncii, deoarece implică numeroși furnizori terți care recrutează personal dedicat funcționării SGR. Astfel, SGR are un impact indirect în diverse industrii, precum logistică, transport sau sectorul reciclării.

Schimbările realizate de la implementarea SGR

Implementarea Sistemului de Garanție-Returnare a generat și o schimbare culturală semnificativă, bazată pe un comportament mai responsabil față de mediu și o preocupare pentru reutilizarea resurselor prin reciclare. Astăzi, aproape toți românii cunosc acest sistem, iar peste 60% returnează ambalaje în mod regulat, potrivit celui mai recent studiu de piață realizat de Kantar pentru RetuRO. România face astfel pași siguri către o economie circulară, un model cu potențial de replicare în alte sectoare economice. Impactul SGR depășește scopul inițial, creând efecte pozitive și în alte domenii.

Rezultatele remarcabile, obținute după 12 luni de funcționare a programului, demonstrează succesul acestui sistem utilizat de mulți ani de alte state europene. România a fost cea de-a 11-a țară din Europa care a implementat un sistem de tip SGR, după Norvegia, Danemarca, Germania, Belgia, Islanda, Estonia, Slovacia, Republica Cehă, Letonia şi Lituania. Sistemul de Garanție-Returnare din România este cel mai mare sistem complet integrat la nivel global și al doilea ca mărime, după cel din Germania. Acest sistem este astăzi o soluție practică în care fiecare consumator, comerciant, producător sau partener joacă un rol activ în construirea unei Românii mai curate.

RetuRO Sistem Garanție Returnare

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. (www.returosgr.ro) este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).

RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.


Întregul conținut al site-ului www.retail-FMCG.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

Fii primul care află cele mai proaspete ştiri din #retail-ul alimentar, industria #FMCG#eCommerce#FoodService și #servicii dedicate retailului, știri pe care le vei putea primi gratuit, direct pe adresa ta de e-mail,

Abonează-te gratuit la newsletter

Publicația retail-FMCG.ro reprezintă platforma ideală pentru a vă promova produsele sau serviciile. Mai multe detalii, AICI.

retail-FMCG.ro a lansat platforma online B2B Meetings, locul de întâlnire al cererii cu oferta de echipamente, tehnologii și servicii pentru retail. B2B Meetings conectează companiile de retail cu potențialii furnizori de servicii pentru retail

Înregistrare

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *