Soluția software de gestiune a producției de la Bento păstrează trasabilitatea dintre materiile prime și produsul finit

Sistemele software de gestiune a producţiei implementate de compania Bento la clienţii săi din industria FMCG, şi nu numai, au caracteristica de a păstra trasabilitatea dintre materiile prime şi produsul finit.

Production-lineTrasabilitatea dintre materiile prime şi produsul finit, parte din calculul şi managementul costurilor de producţie, este o cerinţă esenţială în industria alimentară pe care soluţia software de gestiune de la Bento o acoperă foarte eficient.

Credit Foto: shutterstock.com

Un sistem de trasabilitate este un sistem informatic integrat pentru asigurarea trasabilităţii şi controlul calităţii în industria alimentară. Scopul acestui sistem este de a obţine un control total asupra produselor alimentare. „Cu alte cuvinte, un director de producţie trebuie să ştie care sunt loturile din care a fost realizat fiecare produs finit.

Este foarte important să ştii, în orice moment, nu doar costurile de producţie şi să ai controlul acestora pentru a lua decizii unde trebuie să optimizezi, ci şi ce tipuri de materii prime sunt folosite pentru fiecare lot de producţie şi pentru fiecare produs,” a precizat Dan Giuşcă, Software Architect Bento.

Cu un sistem de trasabilitate al alimentelor bine pus la punct, în orice moment se poate interveni şi rechema de pe piaţă, punctual pe lot şi şarjă, în întregime şi de la fiecare punct de vânzare, produsul care dintr-un motiv sau altul cere acest lucru.

Trasabilitatea este privită ca o modalitate de asigurare a controlului, calităţii şi eficienţei si este o cerinţă pe care legea o cere în industria alimentară. Aplicaţia software de gestiune a producţiei de la Bento acoperă foarte eficient această cerinţă a trasabilităţii.

Calculul şi managementul costurilor de producţie

Un alt lucru esenţial pe care trebuie să-l conţină un software de gestiune şi pe care producătorii din industria FMCG îl apreciază foarte mult este calculul şi managementul costurilor de producţie, cerinţă acoperită, de asemenea, de softul de gestiune de la Bento.

Postcalculul

Ulterior realizării producţiei sau la finele unei perioade de producţie, postcalculul va răspunde la întrebarea: Care este costul unitar la nivel de produs finit? Aceasta se materializează de fapt într-un set de întrebări: Cât din costul unui produs este cost cu materia primă, cu ambalajele, cu manopera, cu energia etc.?

Pentru a realiza acest calcul sistemul software de la Bento repartizează costurile realizate în perioada respectivă cât mai judicios asupra produselor astfel:

Repartizarea directă a costurilor cu materia primă, ambalaje, etc. se realizeză simplu
pe baza trasabilităţii dintre Raportul de producţie -> Bonul de consum -> Recepţie sau pe baza altor informaţii care se pot folosi pentru alocarea directă.

Repartizarea indirectă a costurilor se realizează pe baza unor chei de repartiţie pentru toate costurile care nu se repartizează direct. De exemplu, costul cu manopera se preia din contabilitate, iar apoi se repartizează asupra produselor realizate în funcţie de unităţile produse pe schimb şi personalul care a lucrat pe fiecare schimb în parte. Aceste informaţii sunt preluate din rapoartele de producţie existente în sistem şi din pontaj.

„Secretul unui postcalcul eficient constă în folosirea balanţei contabile ca sursă a costurilor realizate într-o perioadă şi folosirea de chei de repartiţie adecvate pentru fiecare cont de chetuială. Noi, la Bento, avem o întreagă paletă de chei de repartiţie şi algoritmi de calcul pentru fiecare tip de cheltuială în parte, iar clienţii noştrii au de unde alege exact ce li se potriveşte mai bine pentru tipul lor particular de activitate,” a precizat Dan Giuşcă.

Odată definită regula de repartizare şi cheia de repartizare, sistemul va funcţiona în mod automat fără nici un efort uman, astfel se va cunoaşte costul unui anumit produs pe fiecare dintre elementele componente ale acestuia.

Beneficiile postcalculului

Postcalculul realizat în mod automat pentru fiecare perioadă şi pentru fiecare produs finit are ca efect o cunoaştere directă şi imediată a ponderii costurilor în fiecare produs finit.

„Este un element esenţial de feedback asupra activităţilor realizate în perioada respectivă şi mai ales asupra deciziilor implementate în perioada respectivă. Orice decizie legată de producţie care poate avea un efect asupra costurilor poate fi măsurată prin postcalcul.

Astfel, deciziile privind activităţile de producţie sunt mult îmbunătăţite postcalculul fiind cel mai eficient element de reglare al deciziilor de business în zona de producţie,” a declarat Dan Giuşcă.

WhatIf

„Dacă ai făcut postcalculul în mod automat atunci sistemul informatic „ştie” toate calculele, toate formulele, are toate datele folosite în acel postcalcul.

Bento implementează un sistem numit WhatIf care este de fapt un fel de postcalcul dar ale cărui premize sunt alterate. Astfel, poţi să afli cum ar arăta postcalculul dacă preţul materiei prime ar creşte cu 10% sau costul manoperei ar varia şi el.

Acest instrument este ideal în managementul producţiei în special în partea de costuri deoarece permite crearea de scenarii şi calcularea acestor scenarii pe baza elementelor definite deja la postcalcul.

Un manager de producţie eficient ştie ce decizii să ia pe baza datelor pe care le are. Sistemul de Postcalcul şi cel de WhatIf sunt în ziua de azi un „must have””, a încheiat Dan Giuşcă.

Bento

Prin produsele sale adresate sectorului de manufacturing, Bento se poziționează ca unul dintre cei mai buni dezvoltatori de software de gestiune a unităților de producţie din industria FMCG.

Bento activează de 12 ani pe piaţa din România furnizând servicii de consultanță IT, infrastructură IT, cloud computing și dezvoltare de software. Compania este condusă de o echipă de antreprenori ambițioși cu o vastă expertiză în domeniu, animaţi de pasiunea pentru tehnologii inovatoare și de angajamentul lor de a construi afaceri puternice.

Printre clienţii companiei Bento din industria FMCG se numără: ALKA, Boromir, Canah.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din Retail & FMCG – retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

2performant.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *