Soluțiile de ambalare inteligentă oferă beneficii semnificative pentru segmentul de cumpărături online

În următorii câțiva ani, soluţiile de ambalare inteligentă bazate pe coduri digitale unice vor redefini cumpărăturile de alimente atât în mediul online, cât și în cel offline, conform raportului Tetra Pak Index 2018.

ambalareSegmentul cumpărăturilor online de alimente înregistrează o rată de creştere de peste 10%, în timp ce magazinele tradiționale se reinventează, trecând către modelul Omnichannel, în care consumatorii au așteptări de a putea cumpăra produse în orice moment, din orice locație și în orice mod doresc, utilizând doar smartphone-ul. Conform Tetra Pak, în acest context ambalajul produsului va juca un rol tot mai important.

Patru tendințe cheie în evoluția segmentului de cumpărături online de alimente

Confort – Este principalul motiv pentru rata de utilizare a cumpărăturilor online de către consumatori, în contextul în care aceștia  sunt presați de timp și caută modalități noi prin care să-și facă viața mai ușoară. Beneficiile includ reaprovizionarea ușoară, comenzile vocale și ambalaje convenabile.

Sustenabilitate – Presiunea asupra ambalajelor din plastic și beneficiile economiei circulare vor continua să crească, iar reciclarea va deveni mult mai importantă. Consumatorii vor să știe dacă brandurile ‘acționează corespunzător’.

Personalizare și caracter unic – Individualizarea produselor și personalizarea experienței de cumpărare vor fi factori de diferențiere foarte importanți. Acest lucru conduce la accelerarea unei tendințe de comunicare directă cu consumatorul şi se estimează că nu mai puțin de 80% dintre companiile producătoare de bunuri de consum ambalate vor migra către acest model până în 2025.

Tehnologie și performanță – Se anticipează ca până în 2025 livrarea cumpărăturilor să se facă foarte rapid, chiar și în mai puțin de 10 minute, lucru ce va schimba comportamentul consumatorului determinându-l să cumpere mai des și în cantități mai mici, adăugând o complexitate mai mare la sistemul de logistică. Lanțurile de aprovizionare vor continua să fie transformate de o serie de tehnologii, dintre care cele mai importate vor fi identificarea prin frecvențe radio (RFID) și robotică, optimizând eficiența și transparența.

Rolul soluţiilor de ambalare inteligentă

Tehnologiile de ambalare inteligente bazate pe coduri digitale unice permit ca fiecare ambalaj de produs să corespundă unui element de identificare unic. Aceste coduri pot fi citite cu ajutorul dispozitivelor de scanare a datelor sau cu un smartphone obișnuit, făcând astfel legătura cu un volum foarte mare de informații și deschizând calea către multe alte posibilități.

Se creează astfel un canal interactiv cu fiecare consumator, ce le permite brandurilor să poarte o conversație în timp real cu acesta, să prezinte informații despre sursa materiilor prime, informații nutriționale, precum și jocuri, promoții și informații despre mediul înconjurător.

În același timp, cu ajutorul informațiilor colectate prin aceste coduri digitale, brandurile pot îmbunătăți constant experiența de cumpărare și o pot chiar personaliza și mai mult în beneficiul consumatorului.

În plus, retailerii online apelează și ei la elemente de identificare unice compatibile cu tehnologia utilizată în depozitele și unitățile lor de distribuție, acestea fiind considerate cheia către succesul în comerțul online. Datele colectate și trasabilitatea totală îi ajută să navigheze prin sisteme complexe de logistică și să-și îmbunătățească eficiența, fiind cu un pas mai aproape de onorarea comenzilor în timp real.

“Ascensiunea segmentului de cumpărături online este o oportunitate semnificativă pentru brandurile de alimente și de băuturi, iar ambalajele joacă un rol cheie în a le susține succesul. În special, tehnologia de ambalare inteligentă contribuie la creşterea transparenței și eficienței la nivelul lanțului de furnizare a bunurilor, atât pentru furnizor, cât și pentru consumator, permițând de asemenea și o relație directă și interactivă cu acesta. Această tehnologie care se dezvoltă rapid, testată  de noi din 2016 și implementată acum în Europa, îi poate ajuta pe clienții noștri să exploreze soluţii noi, care să le susţină creşterea în următorii ani.”, a declarat Alexandre Carvalho, Director Global Marketing Services în cadrul Tetra Pak.

Tetra Pak Index 2018 a fost realizat având la bază o cercetare pe consumatorii din SUA, Marea Britanie, China, Arabia Saudită și Coreea, un studiu pe segmentarea globală a pieței, precum și interviuri cu retailerii online din SUA, Europa și China.

TETRA PAK

Tetra Pak este lider mondial în soluţii de procesare, ambalare şi distribuire a produselor alimentare lichide. Lucrând îndeaproape cu clienţii şi furnizorii noştri, oferim produse sigure, inovatoare şi în armonie cu protecţia mediului înconjurător, care satisfac în fiecare zi cerinţele consumatorilor din peste 160 de ţări. Având aproximativ 24.000 de angajaţi la nivel global, noi credem în asumarea cu responsabilitate a poziţiei de lider în industria de profil, pentru crearea unei creşteri profitabile în armonie cu protecţia mediului înconjurător şi cu o bună conduită socială. Motto-ul nostru, „PROTEJEAZĂ CE E BUN™”, reflectă viziunea noastră de a oferi alimente sănătoase şi disponibile oriunde.

Întregul conținut al site-ului www.retail-FMCG.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din Retail & FMCG – retailul alimentar şi industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,062 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Servicii » Soluțiile de ambalare inteligentă oferă beneficii semnificative pentru segmentul de cumpărături online
Explorează subiecte similare:

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: