Stocul spațiilor industriale și logistice se îndreaptă spre 3 milioane de mp

Piața locală a spațiilor industriale și logistice a ajuns la un stoc de 2,65 milioane de metri pătrați și se îndreaptă cu pași repezi spre pragul de 3 milioane de metri pătrați, care va fi atins până la finalul acestui an, potrivit raportului România Industrial & Logistics Market 2017, realizat de Cushman & Wakefield Echinox.

spațiilor industrialeAproape 90% din stocul actual este concentrat în București și alte cinci orașe – Timișoara, Cluj, Ploiești, Brașov și Pitești. Sibiu, Oradea și Arad sunt alte piețe care au atras atenția dezvoltatorilor de spații industriale și logistice, în timp ce regiunea Moldovei a fost evitată de majoritatea investitorilor din cauza infrastructurii mai slab dezvoltate.

De altfel, și noile proiecte sunt concentrate în aceleași orașe. Astfel, dintr-un stoc nou de aproximativ 450.000 de metri pătrați propus spre livrare în 2017, Bucureștiul va atrage 56%, Timișoara 14%, iar Pitești 9%.

„Piața logistică și industrială este într-o etapă de dezvoltare efervescentă, atât din perspectiva cererii, cât și a ofertei. Anul 2017 a continuat tendința din 2016, remarcându-se printr-un nou record atât al livrărilor, cât și al tranzacțiilor, cu un volum de peste 300.000 de metri pătrați închiriați în primul semestru. Suntem încrezători că și în următorii 2 – 3 ani se va menține această tendință” a declarat Rodica Târcavu, Partner, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Pe fondul cererii în creștere, rata de neocupare a spațiilor industriale a scăzut, la nivel național, spre nivelul de 4%, în timp ce în București gradul de neocupare este de 3%, ținând cont că dezvoltatorii nu mai au spații mari disponibile spre închiriere. În prima jumătate a acestui an, cererea a venit în special din sectoarele de retail și comerț electronic (35%), respectiv logistică și distribuție (33%).

În ultimul an, chiriile solicitate au urcat ușor și variază între 3,95 și 4,25 euro/mp/lună în București, între 3,5 și 3,8 euro/mp/lună în Cluj și între 3,4 și 3,7 euro/mp/lună în Timișoara. Taxa cu serviciile administrative (service charge), care acoperă impozitul pe proprietate, polița de asigurare, paza, mentenanța tehnică și peisagistica spațiilor exterioare, variază între 0,6 și 0,9 euro/mp/lună.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din Retail & FMCG – retailul alimentar şi industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

2performant.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *