Piața FMCG a înregistrat o creștere în valoare de 12% în prima jumătate a anului 2020

Piața de bunuri de larg consum  (FMCG) a înregistrat o creștere în valoare de 12% în prima jumătate a anului 2020 față de aceeași perioadă a anului precedent. Magazinele de tip discount sunt mari câștigătorii ai comerțului modern.

FMCG

Pe fondul unor prețuri majorate cu 5% (conform Eurostat), gospodăriile din România au cumpărat volume mai mari cu 9% și au ales segmente inferioare de preț. Criza medicală și implicit restricțiile din ultimele luni au determinat schimbări în comportamentul de cumpărare, astfel încât frecvența vizitelor la magazin a scăzut cu 6%, iar suma medie plătită la un act de cumpărare a crescut cu aproape 20%.

Magazinele de tip discount sunt mari câștigătorii ai comerțului modern

FMCG

Cu o creștere de 37% în valoare față de Ianuarie – Iunie 2019 magazinele de tip discount surclasează supermarket-urile și devin al doilea jucător din comerțul modern din punctul de vedere al cotei de piață valorice. În aceeași perioadă din 2019 ritmul de creștere era de două ori mai mic și acestea acopereau doar 16% din total cheltuieli pe bunuri de larg consum.

Cele mai afectate din cauza reducerii frecvenței de cumpărare sunt Hypermarket-urile și Comerțul Tradițional care continuă să scadă în importanță, în timp ce magazinele mici de proximitate sunt printre cele mai dinamice din punct de vedere al atragerii de noi cumpărători, dar și al creșterii în valoare. 9,5% din gospodăriile din România au cumpărat cel puțin o dată un produs FMCG din Online în prima jumătate din 2020, cu 50% mai multe față de anul precedent. Cu toate acestea, pentru bunurile de larg consum, acest canal acoperă mai puțin de 1% din total cheltuieli.

Mărcile din segmentul inferior de preț au cea mai mare contribuție la creșterea valorică

FMCG

Segmentul economy reprezintă un sfert din valoarea pieței de FMCG în prima jumătate din 2020, însă contribuie în proporție de 43% la creșterea acesteia.  Mărcile proprii își continuă trend-ul ascendent ăn special în lactate, în timp ce segmentul premium crește ușor în importanță pentru băuturi (alcoolice, non-alcoolice, cafea)

Printre categoriile al căror consum a crescut semnificativ în Ianuarie-Iunie 2020 se numără conservele (carne, pește), alimentele instant, crema de ciocolată, făina și mălaiul, produsele de curățenie, săpunul, șervețelele umede, aditivii pentru prăjituri, specialitățile de brânză sau napolitanele. Produsele de îngrijire a părului, cremele de față și corp sau deodorantele au înregistrat scăderi în volum pe fondul creșterii timpului petrecut acasă, conform GfK.

Întregul conținut al site-ului www.retail-FMCG.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Publicația retail-FMCG.ro reprezintă platforma ideală pentru a vă promova produsele sau serviciile. Mai multe detalii, AICI.

exporetail2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *