Deloitte: Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România va aduce în jur de 100 de tranzacţii în 2019

Piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A) va însuma în jur de 100 de tranzacţii în 2019, păstrând o tendinţă similară cu cea din perioada 2008 – 2018, potrivit estimărilor departamentului de Consultanţă Financiară din cadrul companiei Deloitte România. Sectoarele cele mai dinamice ale pieţei de M&A în 2019 vor fi: tehnologia, retailul, industria farmaceutică şi serviciile medicale, bunurile de larg consum (industria FMCG) şi imobiliarele.

DeloitteValoarea medie a tranzacţiilor pentru anul 2019 este estimată de Deloitte România între 40 şi 50 de milioane de euro, peste media de 40 de milioane de euro din ultimul deceniu.

Credit foto: Shutterstock

„În ciuda contextului fiscal aspru de la începutul lui 2019, nu anticipăm consecinţe majore asupra pieţei de fuziuni şi achiziţii în prima jumătate a acestui an, ci mai degrabă spre sfârşitul anului, când, în funcţie de contextul macroeconomic, fereastra de oportunitate s-ar putea închide.

Ne aşteptăm ca sectoarele cele mai dinamice ale pieţei de M&A în 2019 să fie tehnologia, retailul, industria farmaceutică şi serviciile medicale, bunurile de larg consum (industria FMCG) şi imobiliarele”, a spus Ioana Filipescu, Partener Consultanţă în Fuziuni şi Achiziţii, Deloitte România.

O piață mai puțin transparentă în 2018

Piaţa a fost mai puţin transparentă în 2018 decât în anii precedenţi, cu o scădere semnificativă a numărului de tranzacţii cu valori comunicate, conform Deloitte.

Piaţa tranzacţiilor cu valori declarate a continuat să fie dominată în 2018 de investitorii strategici, care au fost implicaţi în 56% din tranzacţii, în timp ce firmele de private equity s-au regăsit în 39% din volumul tranzacţiilor cu valori declarate.

„În ultimii trei ani, domeniile din România cu cei mai mari multipli cheie în evaluare au fost bunurile de larg consum (FMCG), industria farmaceutică și a serviciilor medicale și domeniul TMT – tehnologie, media și telecomunicații -, la polul opus fiind construcțiile și retailul”, a adăugat Marius Vasilescu, Director Consultanță Financiară, Deloitte România.

Deloitte

În 2018, echipa de Consultanţă Financiară a Deloitte România a fost implicată în peste 100 de proiecte complexe prin intermediul tuturor tipurilor de servicii, care includ consultanţă ţn fuziuni şi achiziţii, investigarea fraudelor, evaluare, economie şi modelare financiară, precum şi suport în tranzacţii şi reorganizare.

Cu o echipă de 60 de specialişti dedicaţi, departamentul de Consultanţă Financiară al Deloitte este unul dintre cei mai importanţi jucători din acest domeniu din România, oferind servicii către clienţi locali şi multinaţionali, atât din sectorul privat, cât şi public.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din Retail & FMCG – retailul alimentar şi industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Revista retail-FMCG.ro reprezintă platforma ideală pentru a vă promova produsele sau serviciile. Mai multe detalii, AICI.

2performant.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *