Exituri record pentru Enterprise Investors, fostul proprietar al rețelei PROFI

2016 a fost un an excepţional pentru Enterprise Investors în ceea ce privește crearea de valoare adăugată și exiturile de succes. Către sfârșitul anului, Polish Enterprise Fund VI (PEF VI) a semnat un acord de vânzare a 100% din acţiunile reţelei de supermarketuri Profi Rom Food, la o valoare a acţiunilor vândute de 533 milioane EUR.

PROFI Timisoara RipensiaAstfel, Polish Enterprise Fund VI (PEF VI), fondul de private equity administrat de Enterprise Investors (EI), a semnat un acord de vânzare a 100% din acţiunile Profi Rom Food, reteaua cu cea mai mare extindere din România, către Mid Europa Partners, una din cele mai importante firme de private equity axată pe achiziţii în Europa Centrală și de Est.

Tranzacţia de 533 de milioane de euro nu este doar cel mai mare exit din istoria Enterprise Investors dar și cea mai mare tranzacţie realizată de un fond de private equity în Romania şi, totodată, cea mai mare tranzacţie din domeniul retailului din istoria ţării

Tranzacţia este condiţionată de obţinerea aprobărilor necesare de la autorităţi și se va încheia în primul trimestru al anului 2017.

Enterprise Investors – alte investiţii în România

În aprilie 2016, PEF VII a semnat un acord de cumpărare a 100% din acţiunile Noriel Group, cel mai mare retailer specializat în jucării și jocuri din România. Valoarea tranzacţiei, care a fost finalizată în iunie, a fost de 24 milioane EUR. Conform acordului, EI a furnizat capital de creştere de 2 milioane EUR pentru sprijinirea dezvoltării reţelei. “Intenţionăm să repetăm experienţa de succes a Profi Rom Food, cea mai mare reţea de supermarketuri din România, prin întărirea echipei de management cu experţi în domeniu și prin sprijinirea unei dezvoltări naţionale a reţelei de magazine Noriel, astfel încât să dublăm numărul de magazine în următorii ani,” au declarat reprezentanţii Enterprise Investors.

În septembrie 2016, PEF VII a anunţat intenţia de a investi 34,5 milioane EUR în retailerul de echipamente sportive Intersport ISI, printr-o tranzacţie de diviziune din Mercator Group. În urma tranzacţiei, care a fost finalizată în decembrie, fondul deţine 100% din acţiunile companiei. EI intenţionează să dezvolte în continuare reţeaua în regiunea Balcanilor, precum și expansiunea dinamică a comerţului online.

De la fondarea sa în 1990, Enterprise Investors a strâns opt fonduri cu capital de peste 2 miliarde EUR. Până la sfârșitul anului 2016, fondurile din administrarea EI au investit 1,7 miliarde EUR în 137  de companii din diverse sectoare de activitate. Această cifră include 1,2 miliarde EUR investite în 116 companii din Polonia și 560 milioane EUR investite în 21 companii din Europa Centrală și de Est. Fondurile administrate de Enterprise Investors au vândut 117 companii, atingând venituri totale brute în valoare de 2,5 miliarde EUR, din care 899 milioane EUR au fost generate de investiţiile din afara Poloniei. Fondurile EI deţin în acest moment acţiuni în 20 de companii.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din Retail & FMCG – retailul alimentar şi industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

2Performant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *