Top cei mai mari retaileri mondiali după venituri, raportul Global Powers of Retailing 2019

Conform raportului Global Powers of Retailing 2019 al companiei Deloitte, cele mai importante 250 de companii de retail de la nivel global au înregistrat o creștere puternică în anul 2017. Veniturile cumulate a 83% dintre cei mai mari 250 de retaileri din lume (208 companii) au crescut, rezultând o rată de creștere compusă, ajustată în funcție de valută, de 5,7%, în creștere cu 4,1% față de anul precedent.

retailOdată cu accelerarea inflației pe majoritatea dintre piețe, a schimburilor de politici monetare și fiscale și a deprecierii semnificative a monedei în majoritatea piețelor emergente, economia globală va încetini ritmul în viitorul apropiat.

Credit foto: Shutterstock

Pentru retaileri, această schimbare va însemna o creștere mai lentă a cheltuielilor de consum, creșterea prețurilor și perturbarea lanțurilor globale de aprovizionare.

Raportul Global Powers of Retailing 2019 analizează amanunțit scenariul economic global și impactul acestuia asupra industriei de retail, analizănd 250 de retaileri din întreaga lume, pe baza datelor publice disponibile pentru anul fiscal 2017 (an fiscal încheiat până în iunie 2018), De asemenea, raportul analizează performanța acestora pe zone geografice și pe sectoare de retail.

(Sursa: Deloitte Touche Tohmatsu Limited Global Powers of Retailing 2019. Analiza performanțelor operaționale și financiare ale companiilor de retail pentru anii fiscali încheiați în iunie 2018).

Top 10 retaileri mondiali după venituri in FY2017

Topul 10 retaileri mondiali, dominat de companii nord-americane (7 din 10), a contribuit cu o cotă de 31,6% la veniturile totale ale Top 250 de retaileri în anul fiscal 2017, o creștere de 0,9% față de anul trecut. Primii trei retaileri – Walmart, Costco si Kroger – și-au menținut poziția, în timp ce Amazon a urcat două poziții pe locul patru, cu cea mai mare creștere a veniturilor, de 25,3%.

Doar 3 companii europene, prezente în top 10 retaileri mondiali

Schwarz Group, operatorul rețelelelor Kaufland și Lidl, prezente și în România, a coborât pe poziția a cincea, în pofida unei creșteri mai mari a veniturilor de 7,4% în anul 2017, față de 5,3 la sută% în anul 2016.

O strategie puternică de expansiune a rețelei de magazine a ajutat retailerul german Aldi să înregistreze o creștere a veniturilor importantă de 7,7% în FY2017, comparativ cu 4,8% în 2016, și își menține poziția pe locul opt în top 10 retaileri mondiali.

Tesco, gigantul britanic de retail, a intrat în top 10 retaileri mondiali cu vânzări de 74 de miliarde de dolari, plasându-l pe poziția a zecea în anul 2017. Compania a inregistrat o crestere a veniturilor de 2,8% pe an.

Din clasament, lipsește în acest an compania franceză de retail Carrefour, care s-a exclus la cerere.

Din topul lărgit 250 de retaileri mondiali mai fac parte: compania olandezo-belgiană Ahold Delhaize (locul 11), operatorul rețelei de magazine Mega Image din România; compania granceză Auchan Holding (locul 16); compania germană REWE Group (locul 19), operatorul rețelei Penny Market din România; METRO AG (locul 26); Coop Group (locul 44), din care face parte compania Transgourmet, proprietarul rețelei Selgros din România; dm-drogerie markt (locul 100) și Luis Delhaize (locul 106), operatorul rețelei cora din România.

Analiza geografică

Din punct de vedere al analizei geografice, companiile sunt repartizate într-o anumită regiune pe baza sediului lor central, care nu coincide întotdeauna cu locul în care acestea obțin cele mai multe vânzări. Deși multe companii obțin vânzări din afara regiunii lor, 100% din vânzările fiecărei companii sunt înregistrate în regiunea în care își are sediul compania.

Europa are cel mai mare număr companii din retail dintre cele prezente în Top 250, cu 87 de companii din regiune (34,8%), în creștere față de cele 82 de companii din FY2016.

Analiză pe sector de retail

Topul 250 de retailei mondiali include retaileri din mai multe sectoare, iar cei mai mulți dintre aceștia sunt din sectorul alimentar (FMCG), în procent de 55,2%, adică un număr de 138 de retaileri alimentari, care generează 66,2% din totalul veniturilor din FY2017.

De altfel, opt dintre companiile prezente în Top 10 retaileri aparțin sectorului FMCG. În comparație cu alte sectoare, retalerii din acest sector au cele mai mari venituri medii (21,7 miliarde USD în FY2017). Deși a contribuit cel mai mult la venitul total din top 250 de companii, acesta este un sector cu marjă redusă, cu una dintre cele mai mici marje de profit net din toate sectoarele (1,6% în FY2017).

Întregul raport Global Powers of Retailing 2019 al companiei Deloitte.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din Retail & FMCG – retailul alimentar şi industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Revista retail-FMCG.ro reprezintă platforma ideală pentru a vă promova produsele sau serviciile. Mai multe detalii, AICI.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *