Cum se modifică retailul în Europa Centrală și de Est? Prognoze pentru 2015

Cele mai mari provocări pentru retailul alimentar din Europa  Centrală şi de Est: deflație în Europa Centrală și inflație în Europa de Est

Pieţele de retail din întreaga Europă Centrală și de Est vor avea o creștere mai înceată determinată de frământările geopolitice de la nivelul zonei euro. În numeroase piețe europene, marjele retailerilor vor fi afectate de deflație, în 2015, conform unor rapoarte ale IGD. Ca rezultat, IGD prognozează o încetinire în deschiderile de magazine, în întreaga regiune, pentru perioada 2015 – 2016.

Retailerul german Lidl, parte din grupul de retail Schwarz Group, stabilește noi standarde pentru discounterii din Europa, prin introducerea în magazine a brutăriilor proprii, extinderea categoriei de alimente proaspete, lărgirea gamei de bere, vin și băuturi spirtoase și extinderea gamei de produse marcă privată, în special cosmeticele Cien. În plus, Lidl va căuta să mărească suprafaţa de vânzare a magazinelor sale pentru a face loc unor game noi de produse.

Tesco Extra store in HaverfordwestUn alt mare retailer european, Tesco, a trecut printr-un proces de rebranding transformând hipermarketurile sale în conceptul Tesco Extra cu focus pe produsele proaspete şi testând, în acelaşi timp, serviciul tip click & collect, un serviciu gen drive, ce presupune plasarea online a comenzii şi ridicarea produselor de către clienţi de la unul dintre magazine.

Venit în luna august 2014, în funcţia de Director Executiv Tesco, Dave Lewis avea sarcina de a revigora business-ul Tesco, confruntat cu scăderea vânzărilor şi a loialităţii clienţilor faţă de brand, principalii competitori în faţa cărora Tesco pierdea teren fiind Aldi şi Lidl.

Cea mai mare preluare din Balcani, parafată în luna iunie 2014, prin care Agrokor, cea mai mare companie privată din Croaţia, cumpără Mercator, cel mai mare retailer din Slovenia, pentru 1,3 miliarde de euro, nu a fost una foarte bună faţă de aşteptările celor doi retaileri. Acordul încheia o perioada îndelungată în care Agrokor a încercat să creeze cel mai mare retailer din Europa Centrală şi de Est, excluzând Rusia.

Astfel, în prima jumătate a lui 2014, Mercator a raportat vânzări în scădere cu 4,2%, alături de o pierdere netă de 13.7 milioane de Euro. Veniturile au scăzut pe piața sa principală, Slovenia, dar şi pe cea de-a treia cea mai mare piață, Croația.

Ce factori influenţează retailul alimentar din Europa Centrală şi de Est? Cum se prezintă România în acest context european? Care sunt previziunile pentru următorii 4 ani?


Pentru a citi în continuare articolul, trebuie să fiți abonat la Secțiunea Premium.

 În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG. Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Depositphotos

Un comentariu la „Cum se modifică retailul în Europa Centrală și de Est? Prognoze pentru 2015”

  1. Pingback: Sinteza săptămânii 10 - 14 noiembrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *