9 lucruri pe care nu le știați despre mazărea de grădină

Mazărea de grădină este cunoscută încă din anul 4800 î.Hr., potrivit arheologilor. Iată alte câteva lucruri inedite despre mazăre pe care este posibil să nu le fi ştiut:

● un bob obişnuit de mazăre cântăreşte între 0,1 şi 0,36 de grame;

● se crede că prima cultură de mazăre de grădină a fost recoltată în Delta Nilului între 4800 şi 4400 î.Hr. De asemenea, mazărea timpurie a mai fost datată în Egiptul de Sus între 3800 şi 3600 î.Hr., urme ale acesteia fiind descoperite în mormintele egiptene. Acest lucru a permis arheologilor să localizeze regiunea de origine a mazării în Orientul Apropiat, în ţări precum Turcia, Iordania şi Siria, majoritatea legumelor răspândindu-se apoi de aici;

● mazărea este verde doar atunci când este pregătită pentru a fi mâncată, deoarece a fost culeasă când încă era necoaptă. Un bob de mazăre coaptă este mai mult de culoare galbenă. Folosirea mazării verzi în alimentaţie a devenit la modă între anii 1600 şi 1700, dar a fost descrisă de către francezi drept o „nebunie”;

● frunzele mazării sunt considerate o delicatesă în China;

● se spune despre mazăre că uşurează durerile de ulcer, deoarece ajută la epuizarea acizilor din stomac;

● doar 5% din mazărea recoltată este vândută proaspătă. Majoritatea acesteia este fie congelată, fie conservată;

● masele plastice biodegradabile pot fi realizate prin utilizarea amidonului din bob de mazăre;

● o porţie de mazăre de 100 de calorii (trei sferturi de pahar) conţine mai multe proteine decât un ou întreg sau o lingură de unt de arahide;

● la mijlocul secolului 19, omul de ştiinţă austriac Gregor Mendel a analizat teaca boabelor de mazăre, conducând la crearea principiului geneticii mendeliene, constituind astfel bazele geneticii moderne.

Sura: The Telegraph

Foto

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *