99% din carnea proaspătă de pasăre se produce în România, iar 80% se vinde în comerțul modern

Continuăm seria de materiale prin care ne dorim să arătăm ce procent din retailul modern este acoperit de produsele româneşti, pe anumite categorii: carne, mezeluri, lactate, conserve, băuturi, legume&fructe, având la bază câteva date concrete ce ne demonstrază că Legea 321 nu are aplicabilitate în forma propusă.

carne proaspata de pasareDacă la categoria mezeluri am văzut că mai mult de jumătate din vânzările de mezeluri la nivel naţional – cca 60% din volum – sunt asigurate de comerţul modern, în acest articol vom vedea care este acest procent în categoria carne proaspătă de pasăre.

Credit Foto: shutterstock.com

Astfel, comerţul modern asigura cca.  79,6% (în volum) din vânzările de carne la nivel naţional, în 2015, în condiţiile în care ponderea comerţului modern a fost relativ constanţă în ultimii trei ani, conform calculului bazat pe studiul de Retail Audit Nielsen pentru categoria carne de pasăre, pentru piaţa totală din România, în perioada Decembrie 2013 – Noiembrie 2015 (Copyright © 2016, The Nielsen Company).

 

Pondere carne mt vs tt

Explicaţii:  2014= Perioade cumulate  Dec-Jan 2014 – Oct-Nov 2014 şi 2015 = Perioade cumulate Dec-Jan 2015 – Oct-Nov 2015.

În România, la categoria carne de pasăre, importul a reprezentat, în 2014, doar 0,94% din total categorie, restul de 99,06% fiind producţie locală, iar în 2015, importul a crescut la 1,36%, dar ponderea covârşitoare a avut-o tot producţia locală, cu 98,64%.

Pondere carne de pasare import - local

Aceeaşi concluzie ca în categoria mezeluri: dacă cca 99% din întreaga piaţă de carne proaspătă de pasăre se produce în România, iar aproape 70% din aceasta se vinde în comerţul modern, atunci unde se aplică noile prevederi ale Legii 321? Realitatea din piaţă contrazice din nou rigorile legii.

Din punctul de vedere al impunerii de a comercializa minim 51% produse româneşti, Legea 321 este aplicată numai retailului modern dar nu şi comercianţilor mai mici (n.r:, conform Legii 321 „…Fac excepţie comercianţii care realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active total de până la două milioane de euro, echivalent în lei”).

Cu toate acestea, preţul mediu / kg din categoria carne proaspătă de pasăre in Hipermarkets, Supermarkets si Discounters a fost redus cu -12,1% in intervalul Iunie-Iulie 2015 faţă de intervalul Aprilie-Mai 2015, in timp ce acelasi preţ a scăzut cu numai -6,2% în Comertul Traditional, în aceeaşi perioadă, conform calculului furnizat de către Nielsen (Copyright © 2016, The Nielsen Company).

Reducerea preţului a venit, la fel ca în categoria mezeluri, din reducerea TVA-ului, aplicată în Iunie 2015, măsură ce a fost implementată mult mai rapid în comerţul modern. Această viteză în alinierea la schimbările legislative a venit în sprijinul consumatorului, care a beneficiat imediat de reducerile de preţuri.

Pret mediu carne proaspata de pasare

Aceeaşi întrebări retorice revin: de ce se favorizează comerţul tradiţional şi se îngrădeşte comerţul modern? Cine are interes să se meargă dintr-o piaţă fiscalizată, modernă, într-una nefiscalizată?

Va urma

În fiecare dimineaţă, puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din Retail & FMCG în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 7,099 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » FMCG » 99% din carnea proaspătă de pasăre se produce în România, iar 80% se vinde în comerțul modern

Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: